Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 14.03.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2023, με την αποκλιμάκωση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 να συνεχίζεται για πέμπτο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 κατά 6,1% σε ετήσια βάση από 7% τον Ιανουάριο του 2023. Όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τον πληθωρισμό σε αυτή την ομάδα αγαθών να διαμορφώνεται σε 14,8% τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ καταγράφονται αξιοσημείωτες ανατιμήσεις και σε μηνιαία βάση. Το τελευταίο αν μη τι άλλο δείχνει ότι κάποιες μικρές μειώσεις τιμών που είχαν καταγραφεί κυρίως σε εισαγόμενα γαλακτοκομικά και τυριά φαίνεται να αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αποτελούν ένδειξη ευρύτερης αποκλιμάκωσης των τιμών στην κατηγορία των τροφίμων.
Ειδικότερα, στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση είναι οι ακόλουθες: γαλακτοκομικά και αυγά 25,2%, έλαια και λίπη 22,9%, κρέατα 20%, ψωμί και δημητριακά 16,8%, καφές 13%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά 9,2%, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί 9%, λαχανικά 8,6%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν αυξήσεις συνολικά 1,5% στην ομάδα των τροφίμων, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στα ακόλουθα είδη: 14,9% στα νωπά λαχανικά, 3,5% στα κατεψυγμένα λαχανικά, 2,7% στο ελαιόλαδο, 2,3% στον καφέ, 2,1% στα τυριά.
Ακόμη και εάν έχουν αποκατασταθεί κάποια από τα προβλήματα εφοδιασμού που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν λείπουν άλλα γεγονότα που μπορεί να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα αγροτικών πρώτων υλών και τροφίμων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών του ΟΗΕ (FAO), ο διεθνής δείκτης τιμών στα σιτηρά αυξήθηκε ελαφρώς καθώς σε βασικές περιοχές καλλιέργειας υπάρχουν φόβοι για παρατεταμένη ξηρασία, ενώ το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι. Οι τιμές στα κοτόπουλα μπορεί να έπεσαν, όμως ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του χοιρινού, ενώ χαμηλή παραμένει η παραγωγή του ηλιελαίου.
Την ίδια ώρα σοβαρές απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλούν οι σημαντικές ανατιμήσεις στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,7% σε ετήσια βάση), είδη που είναι απαραίτητα, όπως τα απορρυπαντικά, τα χαρτικά, τα καθαριστικά, καθώς και στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας, με τις αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση να φθάνουν στο 10,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού παρατηρούνται αυξήσεις τιμών 2,4% σε μηνιαία βάση. Μεγάλη επιβάρυνση στο διαθέσιμο εισόδημα προκαλεί επίσης η αύξηση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα, κατά 13,8% σε ένα χρόνο και 7,1% σε μόλις ένα μήνα.