Τρίτη 29.09.2020 | Εορτάζουν: Κυριάκος

Στη μάχη της σοδειάς οι καλαμποκοπαραγωγοί

ΤΟΠΙΚΑ24.08.2018 | 1:15 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Στη μάχη της σοδειάς μπήκαν από τα μέσα της εβδομάδας οι καλαμποκοπαραγωγοί των Τρικάλων, περισσότερο στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, όπου οι παραγωγές είναι πρώιμες.

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε η συλλογή του προϊόντος από τα χωράφια, διαδικασία που θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη.

Τα βλέμματα των αγροτών σήμερα βρίσκονται στραμμένα στις τιμές πώλησης του προϊόντος αλλά και στην παραγωγή που τη φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Στο πρώτο σκέλος, σ’ αυτό των τιμών πώλησης του προϊόντος, δεν έχουν καθοριστεί σε τοπικό επίπεδο. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Θεσσαλία αλλά και στο σύνολο των περιοχών της χώρας. Ωστόσο οι όποιες πωλήσεις γίνονται σήμερα στους εμπόρους είναι με ανοιχτή τιμή μιας κι αυτή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Πολλοί παραγωγοί σήμερα προχωρούν στην αποθήκευση του προϊόντος με την ελπίδα αύξησης των τιμών τους επόμενους μήνες και δη τους χειμερινούς, όπου αυξάνονται και οι ανάγκες των κτηνοτρόφων. Άλλοι παραγωγοί που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους προχωρούν στην πώληση, μη παραλείποντας να εκφράσουν ακόμη και φόβους για πτωτικά επίπεδα τιμών.

Αναφορικά τώρα με το θέμα της παραγωγής αυτή θεωρείται από την πλειονότητα των εμπόρων και των παραγωγών αυξημένη συγκριτικά με άλλα έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται στα 1.600 κιλά, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 1.200 περίπου. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις αγγίζουν ακόμη και τα 1.800 κιλά ανάλογα με την ποικιλία.

Αγρότες, έμποροι αλλά και γεωπόνοι αποδίδουν το γεγονός στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που καταγράφτηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού βοηθώντας τις καλλιέργειες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop