Παρασκευή 12.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Στη Βουλή έρχεται το θέμα του Αχελώου

ΤΟΠΙΚΑ17.01.2020 | 12:42 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, η διευρυμένη σύσκεψη για την μερική εκτροπή του Αχελώου.

Η σύσκεψη έγινε με στόχο ο υπουργός Επικρατείας να ακούσει, όπως είπε, τις απόψεις των φορέων της περιοχής για το ζήτημα του Αχελώου και η κυβέρνηση να προωθήσει τις εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, το επόμενο βήμα για το θέμα είναι να υπάρξει κοινοβουλευτική διαδικασία και συζήτηση για τα έργα του Αχελώου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής στάθηκε στα χρήματα που έχουν ξοδευτεί σήμερα για τα έργα που έχουν γίνει και έχουν μείνει αναξιοποίητα. Τόνισε την κυβερνητική βούληση να προχωρήσει το έργο και να υλοποιηθεί, τονίζοντας πως θα υπάρξουν νέα διαχειριστικά σχέδια, βάση των οποίων θα υποστηριχθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου. Μάλιστα, εξήγγειλε έργο 2 εκατ. ευρώ για την σήραγγα της Δρακότρυπας, με το οποίο θα επενδυθούν τα τοιχώματα, για να μην υπάρξουν προβλήματα από τα χρόνια που έχουν περάσει.

Για το θέμα των νέων διαχειριστικών σχεδίων αντέδρασε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος τονίζοντας, πως τα υπάρχοντα διαχειριστικά σχέδια ισχύουν έως και το 2023, κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε μελέτη κατατεθεί θα εκπέσει στο ΣτΕ. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για εμπαιγμό της Θεσσαλίας, λέγοντας πως το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα τη σύσκεψη, επισημαίνοντας πως μπορεί να βρεθεί νερό για τη Θεσσαλία μέσα από τα μικροφράγματα που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι το φράγμα Πύλης και το φράγμα Νεοχωρίτη στο Νομό Τρικάλων.

Σημαντικές παρεμβάσεις στη συζήτηση έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ήρθε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ (Φάμελλος – Βαγενά), κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ευθύνεται για το σταμάτημα της μερικής εκτροπής του Αχελώου. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας να γίνει αυτή ο φορέας υλοποίησης του έργου. Ανέφερε, μάλιστα για αυτό το λόγο και το παράδειγμα της λίμνης Κάρλα, που υλοποιήθηκε με επιτυχία από την Περιφέρεια.

Στο πλευρό του Περιφερειάρχη και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, που υπογράμμισε και από την πλευρά την ανάγκη υλοποίησης του έργου, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι όσο τα έργα παραμένουν ημιτελή τόσο θα παρουσιάζονται προβλήματα. Έκανε μάλιστα αναφορά και στην γέφυρα Γκολφαρίου, που έπεσε πριν λίγα χρόνια.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας από την πλευρά του έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στο γεγονός ότι το έργο θα λύσει το αρδευτικό πρόβλημα των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, που προκύπτουν ακριβώς από αυτή την έλλειψη νερού που παρατηρείται.

Ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Λιούτας ανέφερε ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο έργο είχε ουσιαστικά κακοποιηθεί από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, καθώς και από κόμματα, των οποίων η ιδεολογία έκρινε το έργο αυτό ως μη ορθό πολιτικά. Ο Θανάσης Λιούτας επίσης υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής και η δημιουργία των φραγμάτων, εκτός από οικολογικά ωφέλιμες πολιτικές είναι και άκρως αναπτυξιακές για την οικονομία της χώρας μας και πρωτίστως για την ανάπτυξη της οικονομίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Σημείωσε πως το συγκεκριμένο έργο πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά, όπως άλλωστε αποφασιστική ήταν και η πρόθεση του ίδιου του Πρωθυπουργού, που με δηλώσεις του από τα Τρίκαλα, υποστήριξε θερμά την περάτωση του έργου.

Την ανάγκη υλοποίηση του έργου τόνισε και η βουλευτή της ΝΔ κ. Παπακώστα, ενώ ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος έριξε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που παρά τις ευθύνες τους προσπάθησαν να ρίξουν όλο το βάρος στον   ΣΥΡΙΖΑ, και στάθηκε υπέρ της λειτουργίας του φράγματος Μεσοχώρας και των μικροφραγμάτων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας εξέθεσε τα γεγονότα όσον αφορά το φράγμα της Μεσοχώρας τονίζοντας πως μένει να γίνουν κι άλλα πράγματα για την λειτουργία του, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να πιστέψει ο κόσμος ότι το έργο θα υλοποιηθεί. Ο Δήμαρχος Πύλης αναφέρθηκε και στο φράγμα Πύλης, υποστηρίζοντας πως πρέπει και αυτό να υλοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας στην παρέμβασή του σημείωσε πως όλοι οι αγρότες που έρχονται σε επαφή μαζί του στέκονται στην ανάγκη υλοποίησης του έργου, που θα δώσει ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή. Ο κ. Λιούτας χαρακτήρισε το έργο ως αίτημα όλων των αγροτών της Θεσσαλίας με γενική αποδοχή.

Το συμπέρασμα από την χθεσινή σύσκεψη είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη έδειξαν την πρόθεσή τους να υποστηρίζουν το έργο της μερικές εκτροπής του Αχελώου, προωθώντας τις σχετικές διαδικασίες. Όσον αφορά το φράγμα της Μεσοχώρας, έγινε σαφές ότι πρέπει να λειτουργήσει και να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Αυτό βέβαια, σε επίπεδο συμπερασμάτων. Γιατί από τις προθέσεις και τα συμπεράσματα ως την υλοποίηση υπάρχει πολύς δρόμος. Κάτι που έχουμε δει πολλές φορές ως σήμερα…

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης