Δευτέρα 25.01.2021 | Εορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα

Στη Βουλή η σύμβαση για την Ε 65

ΤΟΠΙΚΑ17.12.2018 | 7:17 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ε65 για την κατασκευή του τμήματος Λαμίας – Ξυνιάδας. Προηγήθηκε η θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πλέον στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η ψήφιση της ρύθμισης έως τις 21 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έγινε και η οριστική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, προς 331,69 εκατ. ευρώ. Η έγκριση της ρύθμισης θα ανοίξει τον δρόμο να ξεκινήσουν τα έργα στο νότιο τμήμα του Ε65, μήκους 32,5 χλμ.

Η κατασκευή αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα με τελικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 36 μήνες. Εδώ, ίσως δούμε για πρώτη φορά τα έργα να ολοκληρώνονται νωρίτερα από την προθεσμία μιας και συντρέχουν δύο βασικοί λόγοι για κάτι τέτοιο.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα εμπόδια  των απαλλοτριώσεων γεγονός που σε άλλες περιπτώσεις καθυστέρησαν σημαντικά αντίστοιχα έργα. .

Επίσης, η Κεντρική Οδός, έχει άμεσο συμφέρον στο να αποπερατώσει όσο το δυνατό νωρίτερα το έργο μιας και η σημερινή κίνηση στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα χαρακτηρίζεται «αναιμική» (πράγμα απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν συνδέεται με κανένα άλλο άξονα). Η σύνδεση με την  ΠΑΘΕ θα της  δώσει τις απαραίτητες καθημερινές ροές, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει πιο βιώσιμος οικονομικά, ενώ ακόμα και επιχειρησιακά, το σημερινό τμήμα είναι αποκομμένο από εκείνο του Μαλιακού, πράγμα που προκαλεί δυσκολίες σε περιπτώσεις για παράδειγμα αποχιονισμού ή αλλών συμβάντων.

Η ολοκλήρωση του Λαμία-Ξυνιάδα θα σημάνει για τους οδηγούς την λήξη χρήσης της ανηφορικής, γεμάτης στροφές διαδρομής μέχρι την περιοχή της Ξυνιάδας με κέρδος περίπου επιπλέον 10 λεπτών σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση. Στο τμήμα αυτό θα λειτουργήσει και η Σήραγγα Όθρυος μήκους 3χλμ, η οποία θα είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες της χώρας. Γενικότερα για τον κατασκευαστικό κλάδο το έργο στο Λαμία-Ξυνιάδα  είναι πλέον ένα από 10 μεγαλύτερα έργα της χώρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ Nature Spot e-shop