Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στην αντεπίθεση για το φορολογικό

ΤΟΠΙΚΑ09.06.2024 | 9:01 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Βραχνάς για τους ελεύθερους επαγγελματίες παραμένει το νέο φορολογικό, καθώς θεωρούν ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό χιλιάδων συναδέλφων τους.

Αυτό το διάστημα, καλούνται να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και έρχονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές που επέφερε το νέο σύστημα.

Όπως σημειώνουν «τα οριζόντια μέτρα και η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί δημιουργούν αδικίες. Είναι ένας φόρος που για ορισμένους επαγγελματίες δεν θα τους επιτρέπει να δουλέψουν, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούν την επιχείρηση για να έχουν λίγα χρήματα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν».

Στην αντεπίθεση με προσφυγές

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν το νέο σύστημα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούν στην αντεπίθεση με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα διοικητικά δικαστήρια και με ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

«Είναι βέβαιο και με μαθηματική ακρίβεια ότι οδηγούμαστε στον αφανισμό» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων Βαγγέλης Αγγελάκης, υπογραμμίζοντας ότι το νέο φορολογικό αποτελεί ταφόπλακα για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη ζητάμε την ακύρωση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία καθορίζει τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και  του χρόνου διενέργειας του ελέγχου.

Αντισυνταγματικό το νέο φορολογικό

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό το νέο φορολογικό νόμο παραπέμποντας σε κρίσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να γίνει σύγκριση φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος τους.

«Ο τεκμαρκτός υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων οδηγεί στην οριζόντια και άδικη φορολογική επιβάρυνση» πρόσθεσε ο πρόεδρος των Τρικαλινών ΕΒΕ.

Πρόσφατα, η  Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ανακοίνωσε τη δικαστική προσφυγή κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι ιδίως:

  1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.
  2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.
  3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Πανελλαδική αποχή στις 17/6

Όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων αποφάσισε να προτείνει στα μέλη της Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους την 17.6.2024, ημέρα κατάθεσης της προαναφερόμενης αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκέντρωση – εκδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης