Παρασκευή 02.12.2022 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Στην επεξεργασία των απορριμμάτων τα καταφέρνουμε!

ΤΟΠΙΚΑ01.11.2018 | 5:22 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Την περασμένη Δευτέρα πήραν φωτιά τα σκουπίδια στη χωματερή κοντά στη Λευκάδα και κάπνισε όλη η πόλη. Ούτε τα σχολεία δεν λειτούργησαν από τις αναθυμιάσεις των σκουπιδιών!

Λίγα 24ώρα νωρίτερα ο Αγοραστός περιχαρής ανάμεσα στους Παπαστεργίου και Κωτσό, υπέγραφε την ένταξη στο ΠΕΠ της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων  συνολικού προϋπολογισμού περίπου 31.000.000 €, η οποία θα επεξεργάζεται ετησίως 45.500 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και 14.000 τόνους προδιαλεγμένων οργανικών και η οποία θα γίνει μέσω της ΠΑΔΥΘ. Της εταιρείας που έχουν συγκροτήσει οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας για την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Στη Λευκάδα αλλά και στην Κέρκυρα, όπως και σε τόσες άλλες περιοχές της χώρας (περιέργως εκεί που…  ρέει το χρήμα λόγω τουρισμού) δεν υπάρχει στοιχειώδης διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα ρίχνουν σε λάκκους, όπως κάναμε και εμείς  στη χαβούζα του Καραβόπορου, μέχρι και πριν από 15 χρόνια καταστρέφοντας το ποτάμιο σύστημα και το ευρύτερο περιβάλλον.

Η φτωχή Δυτική Θεσσαλία τα κατάφερε χάρη στις  πολιτικά ίσως επώδυνες αποφάσεις που έλαβαν δυο – τρεις άνθρωποι της αυτοδιοίκησης.  Στην επεξεργασία  των απορριμμάτων τα καταφέραμε κόντρα σε τοπικισμούς και προκαταλήψεις που λίγο έλειψαν, πριν από είκοσι χρόνια, να βάλουν οριστικά στις καλένδες το έργο του ΧΥΤΑ στην Παλαιοσαμαρίνα που σήμανε την απαρχή της στοιχειώδους διαχείρισης των αποβλήτων. Η συνέχεια είναι θετική και δείχνει το δρόμο και σε άλλους τομείς δράσης. Όπου υπάρχει σχεδιασμός και αποφασιστικότητας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και στην περίπτωση των απορριμμάτων τα καταφέρνουμε.

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης