Σάββατο 19.06.2021 | Εορτάζουν: Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία, Ζώσιμος, Ζώσης, Ζήσιμος, Ζήσης, Ζωσιμαίος, Ζώσα, Ζωσιμαία

Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29.07.2019 | 2:04 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκαν στις κοινές τους δηλώσεις από τη Λευκωσία ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με κ. Μητσοτάκη, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές δηλώσεις του  με τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε, τόνισε,  λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένες, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης».

«Ενημέρωσα τον φίλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και συζητήσαμε τρόπους αντιμετώπισής τους», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Τόνισε ακόμη πως «κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αισθάνεται  έντονη την συγκίνηση για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι στην Κύπρο. «Το ταξίδι γίνεται σε μία συγκυρία φορτισμένη και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο να επικεντρωθούμε στις εξελίξεις».

Για το κυπριακό επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει το κορυφαίο μας μέλημα. «Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη.

Τόνισε ακόμη πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

«Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών»

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Ν. Αναστασιάδη, τόνισε πως η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop