Τετάρτη 25.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Στην τελική ευθεία για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13.04.2019 | 2:11 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Εν αναμονή την ψήφιση της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται οι οφειλέτες. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Τι προβλέπει:

Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών. Αφορά μόνο την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κούρεμα της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Θα υπάρχει βέβαια και σημαντική μείωση της μελλοντικής σύνταξης που υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Η υπαγωγή του ελεύθερου επαγγελματία στη ρύθμιση και τον εκ νέου υπολογισμό θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη, καθώς το «κούρεμα» θα έχει επίπτωση στη σύνταξή του.

Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισμός της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και τη διαβίβαση της προσδιοριζόμενης οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών θα ανοίξει στο τέλος Απριλίου και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημείο κλειδί της ρύθμισης θα είναι ο επαναυπολογισμός των εισφορών των μη μισθωτών. Με τον μηχανισμό αυτό περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το «κούρεμα» της οφειλής έως και 67%. Ως βάση υπολογισμού των ποσοστιαίων ασφαλίστρων του ΕΦΚΑ υιοθετείται ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ. Συνεπώς όλοι οι οφειλέτες κινούνται στην ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου.

Ρυθμίζεται η εναπομείνασα οφειλή σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.

Μειώνονται οι προσαυξήσεις κατά 85%. Η μείωση αφορά και τα χρέη της περιόδου 2002-2016.

Για τους αγρότες, η δόση θα είναι 30 ευρώ, ενώ πιθανότατα δεν θα ενταχθούν και στη διαδικασία του επανυπολογισμού, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που ίσχυε στο παρελθόν για τις εισφορές.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Από το νέο σχήµα εξαιρούνται µόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010).

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης