Κυριακή 29.01.2023 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Στην τελική ευθεία για τις 24 έως 48 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ07.01.2020 | 1:30 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νέα πάγια ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις.

Τι επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα θέτει σε ισχύ το νέο καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στη νέα ρύθμιση.

Στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη προς την εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

Η νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπει έως 24 δόσεις για τις τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) και έως 48 δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς).

Στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

Πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης άφησαν απλήρωτες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019.

Άλλοι φοβούμενοι τις αυξημένες προσαυξήσεις προχώρησαν στη ρύθμιση των παραπάνω οφειλών με την υφιστάμενη μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 12 δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ρύθμισαν τις φορολογικές τους οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 να μπορούν να τις εντάξουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 24 ή 48 δόσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ