Κυριακή 28.02.2021 | Εορτάζουν: Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Μαριάννα

Στην τελική ευθεία η λύση για την πρώτη κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ12.02.2019 | 6:03 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Μετά την απόρριψη από τους τραπεζίτες της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προέβλεπε την κάλυψη όσων έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και εισόδημα έως 35.000 ευρώ αλλά και τις προειδοποιητικές βολές των θεσμών βλέποντας το σχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσαρμόσει το νέο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη στα όρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες.

Οι θεσμοί έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα μέσω του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται στις 11 Μαρτίου ενώ τυχόν αναβολή της εκταμίευσης στη βάση μιας αρνητικής έκθεσης των θεσμών θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες φέρεται να έρχονται σε συμβιβαστική λύση, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με επικρατέστερο σενάριο το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ των 120.000 και 130.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, με τη μικρότερη τιμή εκ των δύο να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες.

Ακόμη απομένει να διευκρινιστεί αν το «κούρεμα» που θα επιχειρηθεί θα αφορά το σύνολο του αρχικού δανείου – όπως θέλει η κυβέρνηση – ή για το υπόλοιπου του δανείου – όπως θέλουν οι τράπεζες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop