Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις οφειλών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ10.04.2019 | 5:09 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν σε λίγες μέρες οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Θα προηγηθεί όπως όλα δείχνουν αυτή των Ταμείων και θα ακολουθήσει η ρύθμιση της εφορίας η οποία θα έχει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη ρύθμιση θα εντάσσονται «όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και που θα αποκλείει τους κακοπληρωτές». Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι «δεν είναι σωστό να μπαίνουν στη ρύθμιση αυτοί που έχουν χρήματα, όπως έγινε στο παρελθόν». Ξεκαθάρισε δε, ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δανειστές ενδιαφέρονται να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών.

Ουσιαστικά ο υπουργός προανήγγειλε μία ρύθμιση για όσους χρωστούν στην εφορία, η οποία δεν θα είναι οριζόντια όπως στο παρελθόν και όπως προαναφέρθηκε θα διαφοροποιείται από αυτή των Ταμείων, η οποία θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείστηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με στόχο την «εκκαθάριση» του μητρώου οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Βάσει του σχεδιασμού, θα αφορά τόσο τους επιχειρηματίες – εργοδότες με χρέη προς το πρώην ΙΚΑ που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, όσο κυρίως τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, ύψους 16 δισ. ευρώ. Αυτούς αφορά, άλλωστε, και η διαδικασία του επανυπολογισμού των οφειλών, που οδηγεί ακόμη και σε σημαντικό «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή «πέρασε» χωρίς έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, καθώς εκτιμήθηκε ότι η μείωση των εισφορών θα επηρεάσει και το ύψος της μελλοντικής σύνταξης. Μεταξύ αυτών, άλλωστε, βρίσκονται και οι περίπου 70.000 μη μισθωτοί που ενώ πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε «ότι θα πρέπει να επιβραβευθούν και οι καλοπληρωτές, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες συνέχισαν να πληρώνουν». Βέβαια, αντίστοιχη αναφορά είχε γίνει από την κυβέρνηση το 2015 χωρίς όμως ποτέ να θεσμοθετηθεί κάποια θετική ρύθμιση για τους συνεπείς φορολογουμένους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης