Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ18.10.2023 | 6:31 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ελλάδα άγγιξε το 2,4%.

Τα παραπάνω έρχονται λίγες ημέρες πριν η Ελλάδα φιλοξενήσει τη συνεδρίαση στις 26 Οκτωβρίου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2007. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά σε 15 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου για τυχόν πληθωριστικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, υπογράμμισε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Λαγκάρντ μίλησε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των αξιωματούχων του μπλοκ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup.

Το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με σιωπηλή ανταπόκριση στις αγορές, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο — η οποία προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2025 — βασίζεται σε εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου στα 82,7 δολάρια το βαρέλι φέτος θα πέσει στα 77,9 δολάρια το 2025.

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα έπληττε τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, είπε η Λαγκάρντ στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση που έκανε για την οικονομία τον περασμένο μήνα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πρόοδος στην αντιμετώπιση των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Λαγκάρντ τόνισε πως «ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας το γεγονός ότι η εξασθένιση της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του κόστους εισροών αντισταθμίζεται από το αυξανόμενο κόστος εργασίας».

«Πράγματι, το ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν αποζημίωση για την απώλεια αγοραστικής δύναμης εν μέσω στενών αγορών εργασίας είχε ως αποτέλεσμα την ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχή φορά, με τη δέσμευση να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης