Τρίτη 17.05.2022 | Εορτάζουν: Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Ιουνία, Γιουνία, Σόλων, Σόλωνας, Σολόχων

Στο 60% η αντιγριπική κάλυψη των ευπαθών ομάδων στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ24.10.2018 | 4:27 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Ιδιαίτερα εξοικειωμένοι είναι οι Τρικαλινοί πολίτες, και δη εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε ότι αφορά στο αντιγριπικό εμβόλιο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Μάνος, ήδη έχει εμβολιαστεί το 60% των ατόμων που προβλεπόταν ως απαραίτητο να αποκτήσουν αντιγριπική κάλυψη. Σε ότι αφορά στην επάρκεια των εμβολίων, τόνισε, «Φέτος δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή αντιγριπικών εμβολίων, οι εταιρίες μας προμηθεύουν με τα εμβόλια που ζητάμε, κι ελπίζουμε με την ίδια ροή να συνεχίζεται η παράδοση εμβολίων μέχρι τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο που συνήθως αυξάνεται πάλι η ζήτηση».

Οι ιοί της γρίπης αποτελούν συχνή αιτία λοίμωξης αναπνευστικού παιδιών και ενηλίκων τους χειμερινούς μήνες με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές.

Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο

Η περσινή περίοδος της εποχικής γρίπης αποτιμήθηκε από τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως μια “καλή” περίοδος γρίπης διότι εκδηλώθηκε μικρός -σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά- αριθμός κρουσμάτων γρίπης και θανάτων. Συνολικά καταγράφηκαν 107 κρούσματα εκ των οποίων τα 42 είχαν θανατηφόρα κατάληξη – ήταν 30 άνδρες και 12 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που νόσησαν ήταν ανεμβολίαστα.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο για την εποχική γρίπη πρέπει να γίνεται πριν από την περίοδο έξαρσης της νόσου, δηλαδή τον Οκτώβριο. Επαρκές επίπεδο αντισωμάτων επιτυγχάνεται συνήθως μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Επισημαίνεται ότι τα πρώτα κρούσματα εποχικής γρίπης εμφανίζονται κατά κανόνα τον μήνα Νοέμβριο ενώ η δραστηριότητα της νόσου παρουσιάζει αύξηση κατά τον Ιανουάριο, και κορύφωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Στην Ελλάδα διατίθεται για την περίοδο 2018-2019 το ενέσιμο τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, IIV4, με έγκριση για χρήση σε ηλικίες από 6 μηνών και άνω. Κυκλοφορούν τρία αντιγριπικά εμβόλια με τιμές που κυμαίνεται από 11 έως 14 ευρώ.

Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν, δηλαδή με μηδενική συμμετοχή, σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που είναι ηλικίας άνω των 60 χρόνων καθώς και σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας εφόσον αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Επιπλέον εμβόλια για ενήλικες

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι πέρα από το αντιγριπικό:

– η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη

– το εμβόλιο της γρίπης ετησίως

– τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και

– το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα.

Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης