Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Στο δημόσιο ακίνητα από τέσσερις περιοχές των Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ22.12.2018 | 2:21 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στο δημόσιο πλέον περνούν όσα ακίνητα δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές Γλίνος, Αγία Κυριακή, Πατουλιάς και Σερβωτών.

Όπως είχαμε επισημάνει προ ενός έτους περίπου σε σχετικό ρεπορτάζ στην “ΕΡΕΥΝΑ”, δεν είχε προβλεφθεί διάταξη για παράταση της δυνατότητας δηλώσεων με αποτέλεσμα  να περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου αρκετά «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα, στρέμματα γης και κτίσματα τεσσάρων περιοχών του νομού Τρικάλων. Πρόκειται για περιοχές που έχουν οριστικοποιημένες εγγραφές, και αφορούν την Αγία Κυριακή, το Γλίνος, την Πατουλιά και τα Σερβωτά. Στην ίδια μοίρα και άλλες περιοχές της χώρας, με τα ακίνητα που περιέρχονται στο δημόσιο να είναι 15.000. Μεταγενέστερες ημερομηνίες προβλέπονται για άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της πόλης των Τρικάλων να οριστικοποιείται το 2020.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με λάθος τρόπο περιήλθαν στο Δημόσιο. Εφέτος τουλάχιστον 5.000 ακίνητα χάνονται, μιας και έμειναν εκτός νομοθετικής ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκε εννιάμηνη παράταση σε όσες περιοχές οι προθεσμίες έληγαν το 2018. Ωστόσο, στη ρύθμιση δεν είχαν συμπεριληφθεί 21 περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) που οι προθεσμίες έληγαν το 2017, γι’ αυτό και περιήλθαν τα ακίνητα στο Δημόσιο.

Η εκκρεμότητα των 35 προαναφερόμενων περιοχών σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν «εμφανιστεί» από την πρώτη περίοδο συλλογής δηλώσεων 1997-1999 μέχρι και σήμερα με συνέπεια τα ακίνητα να φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», μπορεί μόνο να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι και τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, επίσης για τα Τρίκαλα, ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2019.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης