Τρίτη 27.09.2022 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Στο επίκεντρο η δημιουργική Ευρώπη και άλλες διεθνείς δράσεις που προωθούν τον πολιτισμό

ΤΟΠΙΚΑ25.05.2018 | 7:12 πμ

dav

Γράφει ο/η

Αποστόλης Ζώης

Γράφει ο/η Αποστόλης Ζώης

Μια ενδιαφέρουσα  ημερίδα για τον πολιτισμό και την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε χθες  στο Μουσείο Τσιτσάνη. Με τίτλο «Δημιουργική Ευρώπη και άλλες Διεθνείς Δράσεις που προωθούν τον Πολιτισμό», το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ, διοργάνωσε  την ημερίδα, με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.
Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσε  σε πλήθος διαφορετικών θεμάτων που απαντούν σε ερωτήματα συνολικότερα για τη σχέση της Ευρώπης με τον πολιτισμό. Προσφέρει η Ευρώπη ευκαιρίες χρηματοδότησης στον τομέα του πολιτισμού;  Ποια στρατηγική πρέπει να έχει ένας δημιουργικός φορέας στην Ελλάδα για να «κατακτήσει» το εξωτερικό;  Υπάρχει κάποιο σημείο που συναντιούνται οι νέοι τρόποι επιχειρηματικής δράσης με τη δημιουργική βιομηχανία και τον πολιτισμό; Η κινητικότητα των καλλιτεχνών και η καινοτομία στις καλλιτεχνικές δράσεις είναι απλά ένας μύθος ή μπορεί να γίνει και πραγματικότητα;  Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν από τους ομιλητές. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων άνοιξε την  αυλαία της ημερίδας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου.

Εισηγήσεις

Αμέσως μετά η Κρυστάλλω Μαντζανά, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε με αναλυτικά στοιχεία στην  «Αποκατάσταση μνημείων μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στην περιοχή των Τρικάλων».

Ο Γιάννης Ν. Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, μίλησε για τη «Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003)».

Ο  Δημήτρης Φεγγίτης, Υπεύθυνος Αυτοτελούς Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της ΕΕΤΑΑ για «Τοπική Κοινωνία – Τοπική Ανάπτυξη – Τοπική Ιδιαιτερότητα και Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα». Ενώ ο Δρ. Αντώνιος Καρβούνης, Εθνικό Σημείο Επαφής ‘Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014-2020’, Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Συνεργασίες των ΟΤΑ, Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Υπουργείο Εσωτερικών «Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014-2020: Σκέλη, Μέτρα και Καλές Πρακτικές» .

Επίσης:

-Κώστας Λαμπρούλης , Καλλιτεχνικό Διευθυντής ΣμουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου), Un – Label «Δημιουργική Ευρώπη για όλους» ·

– Ειρήνη Κομνηνού, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπεύθυνη του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020 / Υποπρόγραμμα Πολιτισμός «Η Δημιουργική Ευρώπη χρηματοδοτεί τον Πολιτισμό»

– Ελένη Μουστακίδου, Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Η Διεύρυνση Κοινού στη Δημιουργική Ευρώπη»

– Αγγελική Πελέκη, Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Νέα επιχειρηματικά Μοντέλα στη Δημιουργική Ευρώπη»

Ακολούθησαν ερωτήσεις – συζήτηση, όπως και συναντήσεις με πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης για συζήτηση πιθανών σχεδίων συνεργασίας (cooperation projects) στην επόμενη πρόσκληση του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης