Πέμπτη 02.02.2023 | Εορτάζουν: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός στην διαχείριση των απορριμμάτων

ΤΟΠΙΚΑ24.01.2020 | 5:09 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης για τη  δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός του 2020, ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος πραγματοποίησε περιοδεία στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Στόχος της περιοδείας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκαιρη δημοπράτηση και απορρόφηση χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ των εν λόγω μονάδων σε όλη την Επικράτεια.

Ο κ. Γραφάκος συνάντησε εκπροσώπους  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και τους επικεφαλής Φορέων Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που είναι υπεύθυνοι για τη δημοπράτηση 6 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Λαμία και τη Φωκίδα.

Κατά τις συναντήσεις του ο κ. Γραφάκος διαμηνύει: «Εργαζόμαστε για  κάθε μία περίπτωση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων ξεχωριστά, με όλους τους  υπεύθυνους δημοπράτησης, προκειμένου να γίνουν όλα όπως πρέπει. Οφείλουμε όλοι μαζί  να κερδίσουμε έγκαιρα την αντίστοιχη χρηματοδότηση και η χώρα να αποκτήσει τις απαιτούμενες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την Επικράτεια, αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).

Στον Δ. Τρικκαίων

Ο κ. Γραφάκος βρέθηκε στον Δ. Τρικκαίων, όπου σε συνάντηση με τον Δήμαρχο συζήτησαν για θέματα απορριμμάτων, διαχείρισης, επόμενων σταδίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Δήμου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε θέματα που σχετίζονται με τις καλές πρακτικές της ΠΑΔΥΘ, της περιβαλλοντικής αναπτυξιακής δυτικής Θεσσαλίας, που εξυπηρετεί 250.000 πολίτες σε θέματα απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προδιαγραφές των αντίστοιχων φορέων ανά τη χώρα, σε συνδυασμό με βελτιωτικές κινήσεις σε νομοθετικό επίπεδο, για πλευρές της λειτουργίας των φορέων ή συνολικότερα για τη διαχείριση απορριμμάτων. Σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα μεγάλα έργα που ξεκινά να υλοποιεί η ΠΑΔΥΘ, με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, τον νέο ΣΜΑ στα Τρίκαλα και την επέκταση, ουσιαστικά της διαχείρισης απορριμμάτων στο επόμενο πεδίο, μαζί με την αναμόρφωση της διαδικασίας αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Τρικκαίων.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν και δράσεις για τα «Πράσινα Σημεία» που το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν στις πόλεις, ενώ τέθηκαν και ειδικότερα ζητήματα για καινοτόμες ιδέες και λύσεις προς όφελος των πολιτών.

Ακολούθησε επίσκεψη των κ. Παπαστεργίου και Γραφάκου στη μονάδα ΧΥΤΑ της ΠΑΔΥΘ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τρόπο λειτουργίας και στη σημασία της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία σε θέματα απορριμμάτων.

Τον κ. Γραφάκο συνόδευε ο υποδιευθυντής του τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκος Μαμαλούγκας, ενώ από την ΠΑΔΥθ παραβρέθηκαν, ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Μπραζιτίκος, ο διευθυντής ΧΥΤΑ κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος και ο διευθυντής ανακύκλωσης κ. Λευτέρης Παγανός. Τα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία, τις δραστηριότητες, τις δράσεις και το μέλλον της ΠΑΔΥΘ, με προτάσεις σαφείς και στοιχειοθετημένες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ