Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Στο ναδίρ η επισκεψιμότητα στα ύψη το κόστος λειτουργίας στις τουριστικές επιχειρήσεις του ορεινού όγκου

ΤΟΠΙΚΑ02.08.2022 | 10:06 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Υποτονική η κίνηση στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής –Οι διαπιστώσεις της Λίτσας Παπαναστασίου και ο βαρύς χειμώνας που έρχεται…

Του Λάζαρου Μάμαλη

Η υποτονική τουριστική κίνηση στα τουριστικά καταλύματα της Καλαμπάκας είναι γεγονός και χιλιοειπωμένη από τους ξενοδόχους της περιοχής, όπως τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιάννη Κουρούπα.
Δυστυχώς, η εικόνα δεν είναι καλύτερη και στον ορεινό όγκο της περιοχής μας. Η πολύπειρη Λίτσα Παπαναστασίου που δραστηριοποιείται δεκαετίες στον ξενοδοχειακό κλάδο και την εστίαση, μιλώντας χθες στη «Ραδιοφωνική Λέσχη», δήλωσε πως είναι η χειρότερη συγκυρία για τον τουριστικό κλάδο από τότε που η ίδια θυμάται τον εαυτό της στη συγκεκριμένη εργασία.
Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ το οποίο επιδρά αρνητικά στον εγχώριο τουρισμό. Όπως η ίδια δήλωσε, από τον Μάιο και έπειτα, παρατηρείται μία εξαιρετικά υποτονική κίνηση στα τουριστικά καταλύματα αλλά και τα καταστήματα εστίασης του ορεινού όγκου. Ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή είναι λιγοστός αλλά κι αυτό που έρχεται δεν ξοδεύει όσα ξόδευε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι κάνουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα για να εξοικονομήσουν χρήματα προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες τους, όπως αυτά της κάλυψης των λογαριασμών της ενέργειας.
…Και επειδή το αποτέλεσμα μετράει, το οικονομικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τους επαγγελματίες του ορεινού όγκου αφού όπως ανέφερε η κυρία Παπαναστασίου, τα πενιχρά έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής.
…Και επειδή η οικονομία είναι κύκλος, οι αναδουλειές των τουριστικών επιχειρήσεων της Ελάτης, του Περτουλίου, του Νεραδιοχωρίου και των άλλων χωριών της περιοχής, έχει άμεσες επιπτώσεις και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Λιγότεροι επισκέπτες, λιγότερες παραγγελίες για την προμήθεια βασικών υλικών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής, όπως τα κρέατα και τα λαχανικά για τις επιχειρήσεις εστίασης.
Επιπρόσθετα, οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά η κυρία Παπαναστασίου ανέφερε ότι άλλες χρονιές την ίδια περίοδο απασχολούσαν, στην οικογενειακή επιχείρηση εστίασης, οκτώ υπαλλήλους οι οποίοι φέτος μειώθηκαν στους δύο με τρείς!

Τα χειρότερα έπονται…

Κι αν αυτές τις ημέρες, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, αναμένεται να τονωθεί κάπως η επισκεψιμότητα, από το φθινόπωρο έρχονται τα χειρότερα. Κι αυτό γιατί, η κυρία Παπαναστασίου διερωτάται, σε τι τιμή θα πρέπει να δώσει τα δωμάτια παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας, όταν το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί κι όταν το συνολικό κόστος λειτουργίας των τουριστικών μονάδων της περιοχής ενόψει και του χειμώνα με τι τιμές του πετρελαίου στα 2 ευρώ, να βρίσκεται στο λίμιτ απ. Προφανώς και το ερώτημα της κυρίας Παπαναστασίου είναι ρητορικό, εν τούτοις προϊδεάζει για τον χειμώνα που έρχεται και στον τοπικό τουρισμό, ο οποίος θα είναι βαρύς!

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ