Παρασκευή 21.01.2022 | Εορτάζουν: Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα

Στο Περτούλι θα καταγράφονται δεδομένα για την κλιματική αλλαγή

ΤΟΠΙΚΑ07.02.2020 | 3:38 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στο Περτούλι θα εγκατασταθεί ο ο πρώτος στην Ελλάδα σταθμός μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για μια συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το ΑΠΘ, και ήδη προκηρύσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας κάτι που θα διασφαλίσει πιστοποιημένες έρευνες και εργαστήρια που θα αποφέρουν έγκυρα και συνεχή αποτελέσματα.

Η πρόσκληση με τίτλο «Ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», αφορά στη χρηματοδότηση έξι νέων ολοκληρωμένων Σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για εγκατάσταση στις πόλεις του  Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεμετάδοσης, καθώς και στην αντικατάσταση εξοπλισμού ενός υφιστάμενου σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα με βελτίωση λειτουργίας συστήματος τηλεμετάδοσής του.

Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και στην εγκατάσταση του.

Στόχος της δράσης είναι η καλύτερη παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και η πληρέστερη ικανοποίηση των απαιτήσεων των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι άμεση, με περίοδο υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης από 10/02/2020 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως 30/06/2020 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Η Πρόσκληση είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessalia-espa.gr.

Ο Σταθμός Μέτρησης Κλιματικής Αλλαγής στο Περτούλι θα μετρά και θα παρακολουθεί την εναλλαγή ενέργειας και αερίων μεταξύ των οικοσυστημάτων της ατμόσφαιρας.

Θα εγκατασταθούν ειδικοί πύργοι με αισθητήρες μέσα από τους οποίους θα μετρούνται, ο στροβιλισμός του ανέμου πάνω από την κώμη των δέντρων, όπως αυτός εισέρχεται και εξέρχεται από τη συστάδα και άλλα ευαίσθητα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα βέβαια, ήδη το Περτούλι είναι σημείο αναφοράς για σημαντικές έρευνες που αφορούν το περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια, μιας και μέσα από τους σταθμούς που ήδη λειτουργούν, καταγράφονται στοιχεία για τις περιβαλλοντικές συνθήκες όλης της χώρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020