Δευτέρα 07.10.2024 | Εορτάζουν: Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα, Βάκχος, Βάκχη, Βακχία, Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στο τελικό στάδιο η βαμβακοκαλλιέργεια

ΤΟΠΙΚΑ 17.09.2024 | 8:32 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη της συλλεκτικής περιόδου βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Τρικάλων. Ήδη μετά την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου, οι αγρότες ξεκίνησαν τους ψεκασμούς αποφύλλωσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ωρίμανσης των καρπών και το άνοιγμα των καρυδιών.

Αναφορικά με την έναρξη της συλλεκτικής περιόδου αυτή προσδιορίζεται για το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου των πρώιμων καλλιεργειών και στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τις όψιμες καλλιέργειες.

Όπως είναι γνωστό, λόγω προβλημάτων στο έδαφος και κλιματικών συνθηκών η σπορά καθυστέρησε να γίνει. Ωστόσο, ο παρατεταμένος καύσωνας συνέβαλε ώστε το βαμβάκι να κερδίσει χρόνο και να πρωιμήσει.
Όσον αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού, πρόβλημα που μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξουν αρκετές βροχές τον Σεπτέμβριο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στο φαινόμενο των σάπιων καρυδιών (αφορά συγκεκριμένες περιοχές), το οποίο γεωπονικά δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Η εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ότι είτε πρόκειται για μήκυτα είτε οφείλεται στις επανασπορές και τον παρατεταμένο καύσωνα.
Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν πως η πιθανότερη αιτία είναι ότι με τις επανασπορές οψίμησαν οι καλλιέργειες και στη συνέχεια ήρθε ο παρατεταμένος καύσωνας τριών σχεδόν μηνών, με αποτέλεσμα τα φυτά να επιταχύνουν τον κύκλο τους και έτσι, πλέον, να είναι ελλιποβαρή κατά 30% τουλάχιστον, είτε ρίχνοντας καρύδια είτε με λιγότερη ίνα σε αυτά. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες των παραγωγών για ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Στην παρούσα χρονική στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού κινείται χαμηλά, στα 50 λεπτά, και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Αρκετοί κινδυνεύουν να χάσουν και τα τρία λεπτά που δίνεται ως πριμ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που παραμένουν τα παραπάνω προβλήματα.

Αναλυτικότερα, στην παρούσα χρονική περίοδο οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20-40% των καψών (καρυδιών).
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησαν να αμβλυνθεί η οψίμιση της παραγωγής που είχαμε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Απρίλιο και Μάιο, οι οποίες δυσχέραναν την πρώτη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακοφύτων και των επανασπορών που πραγματοποιήθηκαν.
Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, τόσο το πράσινο όσο και το ρόδινο σκουλήκι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις βαμβακοκαλλιέργειες της Π.Ε. Τρικάλων, εμφανίζοντας -το μεν πράσινο σκουλήκι- υψηλά επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων στις φερομονικές παγίδες, κυρίως στις αρχές Ιουλίου, ενώ το ρόδινο σκουλήκι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Οι βαμβακοπαραγωγοί που παρακολουθούσαν επισταμένως τις καλλιέργειές τους και πραγματοποίησαν έγκαιρα τις απαραίτητες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο από το πράσινο όσο και από το ρόδινο σκουλήκι.
Οι έντονα ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού ευνόησαν την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών τετράνυχου, ο οποίος -κατά τόπους- πραγματοποίησε σημαντικές ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα σε εκείνες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν από νωρίς χημικοί ψεκασμοί έναντι του πράσινου σκουληκιού, εξολοθρεύοντας τα ωφέλιμα έντομα που δρουν κατά του τετράνυχου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης