Τρίτη 29.09.2020 | Εορτάζουν: Κυριάκος

Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη είπε ο Αλ. Τσίπρας από την Σύρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ24.08.2018 | 2:46 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η δίκαιη ανάπτυξη και  η προστασία της εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Σύρο όπου βρίσκεται.

«Τα 8 δύσκολα χρόνια, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου υπέφερε περισσότερο» είπε για να προσθέσει ότι σχεδόν όλοι οι έλληνες πέρασαν δύσκολα. «Υπήρχαν και κάποιοι που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις και έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό» πρόσθεσε μιλώντας στα ναυπηγεία στο Νεώριο.

Μέσα στα 3 πρώτα χρόνια του μνημονίου, ανέφερε, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, με την ανεργία να φτάνει το 2014 στο 27,5% ενώ σήμερα – όπως είπε – μειώθηκε κάτω από το 20%.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι δεν κατέφερε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να καλύψει ακόμη το ένα εκατομμύριο των χαμένων θέσεων. «Η προτεραιότητά μας είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Να είναι αξιοπρεπής και καλά αμειβόμενη με δικαιώματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο τέλος των μνημονίων, υποστήριξε ότι σηματοδοτεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μίλησε για πορεία ανοικοδόμησης της ποιοτικής εργασίας προσθέτοντας ότι «οι  πληγές δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μία μέρα στην άλλη».

Έχουμε, σημείωσε, «αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζουμε τα πράγματα. Θέλει πολύ δουλειά. Όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Στόχος μας  είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η δίκαιη ανάπτυξη και  η προστασία της εργασίας, κόντρα σε πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται μία ατελείωτη αλυσίδα από φανερά και κρυφά μνημόνια και κόντρα και σε κακομαθημένες κοινωνικές δυνάμεις που δεν εννοούν να καταλάβουν πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη με τον κόσμο του μόχθου δεμένο χειροπόδορα».

Η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου, ανέφερε συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, υπογραμμίζοντας, έτσι, τον κυβερνητικό στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της εργασίας.

Αφού εξήρε τους αγώνες των εργαζομένων και την πολιτιστική προσφορά της νησιού, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ναι μεν ο τουρισμός έφερε ανάκαμψη, αλλά «όμως η επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας θα φέρει ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας».  Μιλώντας για το μέλλον, είπε πως υπάρχουν προοπτικές να  εργάζονται 1.000 άτομα από τα 300 που εργάζονται σήμερα.

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τη διαγραφή παλαιότερων χρεών, μια πρωτοβουλία που η δημοτική αρχή θα… βρει μπροστά της, υπό την έννοια ότι τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα.

Στην αντιφώνησή του, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός είπε, και αυτός, πως τα ναυπηγεία είναι κυρίαρχο θέμα για το νησί και η επίσκεψη Τσίπρα ενέχει μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά έργα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop