Τετάρτη 29.06.2022 | Εορτάζουν: Πέτρος, Πετρής, Πετράς, Πετράκης, Πετρουλάς, Πετρίνος, Πέτρα, Πετρούλα, Πετρία, Πετρίνα, Παύλος, Πώλ, Παυλίνα, Πωλίνα, Παύλιανη

Στον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος το Φράγμα Πύλης

ΤΟΠΙΚΑ23.01.2019 | 6:25 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Το έργο της κατασκευής του φράγματος Πύλης συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, με το δήμαρχο κ. Κ. Μαράβα, να ενημερώνει για τα στάδια που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα ενημέρωση ότι για το λόγο αυτό, απευθύνθηκε με επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος κ. Μαράβας, «Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον Δήμο Πύλης, αποτελεί  προτεραιότητα και σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών του πόρων, είναι αυτό της δημιουργίας του Φράγματος Πύλης. Από την μεριά της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπάρχει και είναι έτοιμος ο φάκελος του έργου. Υπολείπονται ενέργειες της οριστικής σύνταξης (οριστικοποίησης) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και η σύνταξη των οικονομικών τευχών για την πραγμάτωση του μεγάλου αυτού έργου».

Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας απέστειλε έγγραφο στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Φάμελλο με θέμα την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του. Τονίζονται η χρησιμότητα κατασκευής του Φράγματος Πύλης, η υπερτοπική διάσταση του. Γιατί όπως επισήμανε «δεν αφορά μόνο την Πύλη αλλά ολόκληρο το Νομό Τρικάλων».

Με βάση την επιχειρηματολογία του δήμου Πύλης « Οι δυνατότητες του φράγματος Πύλης, είναι να παράγει το 1/5 απ΄ το Υ.Η.Ε. Μεσοχώρας, δηλαδή 64 εκατομμύρια  κυβικά νερό.

Ενισχύονται η επαρκής και ποιοτική ύδρευση και άρδευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η ποσότητα και η ποιότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.

Η ωριμότητα του έργου βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

  1. Έχουν κατατεθεί οι Μελέτες Κατασκευής του Φράγματος Πύλης.
  2. Υποβλήθηκε πρόταση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία δεν θεωρήθηκε προκειμένου να οριστικοποιηθούν και εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του εν λόγω έργου.
  3. Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου, με την αριθμ. 166655/05-03-2013 ΑΔΑ: ΒΕΔΓ0-ΙΔΝ Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής.

Υπολείπονται:

  1. Ενέργειες οριστικής σύνταξης (επικαιροποίησης) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  2. Ενέργειες επικαιροποίησης οικονομικών τευχών του έργου.

Με δεδομένο ότι η ηγεσία του Υπουργείου είναι θετική σε τέτοιες δράσεις, με δεδομένο ότι καταγράφηκε η βούληση της Κυβέρνησης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας για την εκτέλεση του έργου, προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή