Τετάρτη 03.03.2021 | Εορτάζουν: Κλεόνικος, Κλεονίκη, Νίκη, Κλεονίκω, Θεοδώρητος

Συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ09.06.2020 | 2:23 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχώρησαν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Oι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.

Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Οι δύο υπουργοί παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «ιστορική μέρα» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων. Στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η οριοθέτηση ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».

Την ίδια ώρα ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την υπογραφή της συμφωνίας του Νίκου Δένδια με το Λουίτζι Ντι Μάιο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμφωνία» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι είναι «ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την χώρα μας». Ο κ. Πέτσας τόνισε είναι καθοριστικό βήμα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή έχουν προηγηθεί οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου με τν κυβέρνηση Σάρατζ.

Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει η ανακήρυξη ΑΟΖ της Ελλάδας με τις Αίγυπτο και Αλβανία ο κ. Πέτσας τόνισε πως προέχει τώρα η υπογραφή και η κύρωση της συμφωνίας με την Ιταλία και η Ελλάδα βήμα-βήμα θα προχωρήσει και με τις άλλες χώρες.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop