Δευτέρα 01.03.2021 | Εορτάζουν: Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Εύη, Παράσχος, Πάρης, Πάρις,Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα

Συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15.02.2019 | 6:09 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Συμφωνία για το νέο πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία επιτεύχθηκε, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με βάση όσα συμφωνήθηκαν, η προστασία θα παρέχεται για όσους έχουν οφειλή σε τράπεζα με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και εφόσον:

  • Το υπόλοιπο του δανείου δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι έως 250.000 ευρώ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος καθώς και η κ. Θεανώ Φωτίου, ενώ από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων κ. Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ Θ. Καλαντώνης.

Οπως συμφωνήθηκε, για να μπορέσει ο οφειλέτης να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία και να ρυθμίσει την οφειλή του, θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η συμφωνία προβλέπει:

  • Την υποχρεωτική ένταξη στην πλατφόρμα και όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν σήμερα στα Ειρηνοδικεία και οι οποίες με βάση τα στοιχεία τέλους του 2018 φθάνουν τις 135.000. Εφόσον ο δανειολήπτης ακολουθήσει τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας και πληροί τα παραπάνω κριτήρια, θα θεωρείται επιλέξιμος και θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με συγκεκριμένους όρους. Οι όροι είναι οι εξής:
  • Η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια.
  • Η οφειλή θα ρυθμιστεί με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor + 2%.
  • Η ρύθμιση θα μπορεί να περιλαμβάνει και «κούρεμα» της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το «κούρεμα» θα αποφασίζεται με τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
  • Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει και επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ, όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία.
  • Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει ως εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.

Το νέο πλαίσιο, αν και διατηρεί ένα αρκετά διευρυμένο δίχτυ προστασίας, θέτει αυστηρούς όρους που οδηγούν σε ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα μέσα από τον προέλεγχο των αιτήσεων, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop