ΠΟΛΙΤΙΚΗ 02.06.2025
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Τελεσίγραφο προς τους πρυτάνεις έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, με τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει κυρώσεις, που θα φτάνουν μέχρι και την έκπτωση του ρόλους τους, εφόσον δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Θα υπάρχουν κυρώσεις, θα μπορούν να φτάνουν και μέχρι την έκπτωση του ρόλου τους για εκείνους τους πρυτάνεις και διοικήσεις που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση να νιώθουν όλοι ασφαλείς στις σχολές τους. «Η γνώση συνεπάγεται την ελευθερία, κι αυτή με τη σειρά της τη νομιμότητα», σημείωσε.
«Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα περιβάλλον στο οποίο οποιοσδήποτε φοιτητής ή καθηγητής νιώθει όμηρος του τραμπουκισμού και της βίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ακαδημαϊκό πνεύμα και η ακαδημαϊκή ελευθερία σημαίνουν ότι υπάρχει πνεύμα διαλόγου.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι από το 2019, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει το ακαδημαϊκό άσυλο, «δίνοντας ένα τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, το νόημα του οποίου είχε παραχαραχθεί».
«Από τότε έχουν εκκενωθεί 48 καταλήψεις χώρων που έχουν επιστραφεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, πάνω από 500 συλλήψεις ατόμων που είχαν μετατρέψει τα ιδρύματα σε γιάφκες κουκουλοφόρων ή σε άσυλο αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου», ανέφερε. Στόχος της δυναμικής προσπάθειας της κυβέρνησης είναι να ανατραπεί γρήγορα μια κατάσταση που ήταν χτισμένη και φορτισμένη από νοοτροπίες δεκαετιών. «Η αντίληψη ότι τάχα τίποτα δεν έχει αλλάξει δεν ισχύει και αδικεί τις προσπάθειες», είπε.
Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η νομιμότητα εδραιώνεται, καθώς φοιτητές και καθηγητές, διοικήσεις, παίρνουν σταδιακά την καθημερινότητα στα χέρια τους και η κοινωνία ζητάει το προφανές: να ισχύσει ο νόμος, ένα αίτημα «που για την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εντολή».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δια της αρμόδιας υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη θα ανακοινωθούν δέκα σημεία, νομοθετικές παρεμβάσεις «που συμπληρώνουν το ήδη τολμηρό νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση, καθώς, όπως είπε, η ομαλότητα στην πανεπιστημιακή ζωή είναι όρος για την εξέλιξή της.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις να του παρουσιάζουν τον σαφή προγραμματισμό τους για την κατάρτιση ή την επικαιροποίηση των σχεδίων ασφαλείας των ιδρυμάτων μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Επίσης, ζήτησε τη σύνταξη των εσωτερικών κανονισμών μέσα στο 2025, τη θέσπιση πειθαρχικού συμβουλίου ανά τομέα, για να προβλεφθούν αυτόματες κυρώσεις σε όποιον παρανομεί.
Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε φοιτητές που απαγγέλλονται ποινικές διώξεις, που θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και για 24 μήνες.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων βίας στα ΑΕΙ, θα οριστεί Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα έχει την πανελλαδική εποπτεία τους. Ενώ – όπως ήδη ισχύει στα σχολεία – η αποκατάσταση των ζημιών θα βαραίνει σε αστικό επίπεδο πρωτίστως τους πρωταίτιους και όχι τον Έλληνα φορολογούμενο.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της προστασίας και τον έλεγχο πρόσβασης στις σχολές, ενώ η Αστυνομία θα συνδράμει όπου χρειάζεται. Επίσης, κάθε περιστατικό θα καταγράφεται σε ένα Εθνικό Παρατηρητήριο Βίας του Υπουργείου.