Τρίτη 21.03.2023 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Συνάντηση καθηγητών του ΤΕΦΑΑ ΠΘ με τον Ν. Μηταράκη

ΤΟΠΙΚΑ17.02.2023 | 5:23 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Συνάντηση του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Θεοδωράκη, του Καθηγητή ΤΕΦΑΑ ΠΘ Αντώνη Χατζηγεωργιάδη και του Διοικητή της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο «Κουτσόχερου», Απόστολου Παπαπαρίση, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη και συνεργατών του, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο μετά από πρόσκληση του Υπουργού.

Η συνάντηση αφορούσε τον απολογισμό του διετούς έργου “SALEEM” που αφορά την επίδραση προγραμμάτων άσκησης σε δείκτες ψυχικής υγείας καθώς και σε φυσιολογικούς δείκτες σε αιτούντες ασύλου στην προσφυγική δομή Κουτσόχερου, και τη συμφωνία για συνέχιση του έργου για ένα ακόμα έτος. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης παρόμοιων δράσεων με την υποστήριξη του Υπουργείου.

Το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, με συντονιστές τους Καθηγητές Markus Gerber, Γιάννη Θεοδωράκη και Αντώνη Χατζηγεωργιάδη, συνεργάτη τον Επίκουρο Καθηγητή Ιωάννη Δ. Μωρρέ, και κύριους ερευνητές τη Νάντια Φιλίππου και τον Florian Knappe, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Swiss Network for International Studies. Στο μεγάλο αυτό έργο έχουν συμμετάσχει τα τελευταία δυο χρόνια 25 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΤΕΦΑΑ ΠΘ και 16 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας που επισκέφτηκαν κατά περιόδους το ΤΕΦΑΑ ΠΘ στα Τρίκαλα.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν υψηλά ποσοστά ψυχικών διαταραχών μεταξύ των συμμετεχόντων που διαμένουν στην προσφυγική δομή (Μετα-τραυματικό στρες, Κατάθλιψη, Άγχος) και χαμηλή ποιότητα ζωής με τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να παρουσιάζουν μεγαλύτερα προβλήματα από τους άντρες και τους μικρότερους σε ηλικία. Μετά την παρέμβαση προγράμματος άσκησης 10 εβδομάδων οι πρόσφυγες που συμμετείχαν δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα παρουσίασαν βελτίωση σε δείκτες ψυχικής υγείας καθώς και στην ποιότητα ζωής, και ανέφεραν βελτίωση του ύπνου ΚΑΙ μείωση συμπτωμάτων πόνου.

Κρίνεται λοιπόν σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων κατά την άφιξη των πληθυσμών στις χώρες υποδοχής γιατί ψυχικές διαταραχές που δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο και επιφέρουν μεγαλύτερο βάρος και κόστος στο σύστημα υγείας. Όπως υποστηρίχτηκε από την έρευνα, η δημιουργία και προσφορά προγραμμάτων άσκησης μπορεί να έχει ευεργετική και θεραπευτική επίδραση στους δείκτες ψυχικής υγείας των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων (αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ