Κυριακή 18.04.2021 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ06.10.2020 | 4:47 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κάλεσμα στην Τουρκία, να «κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης» απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, μετα τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Τους τελευταίους μήνες έγιναν γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μεταξύ άλλων στάθηκε στην παραβατική η συμπεριφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «Δεν είναι διμερές το θέμα, αφορά όλο το ΝΑΤΟ».

«Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S -400», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας  ότι «η Ελλάδα όσο παραμένει πιστή στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει τον ειρηνικό διάλογο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα «υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα από την Τουρκία για την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια ή είναι πρόσκαιρος ελιγμός. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε. Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος προς όφελος και των δυο μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθιέρωση απευθείας 24ωρης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων.

Στόλτενμπεργκ: Πολύτιμος σύμμαχος

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», σημείωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας τη θέση της Συμμαχίας ότι «ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες».

«Μέσω εποικοδομητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας, ότι «η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλο».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop