Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Συνεχείς έλεγχοι για ταμειακές και POS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ06.06.2024 | 4:12 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σαρώνουν την αγορά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για να εντοπίσουν επαγγελματίες που δεν διαθέτουν POS και επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή τους με τα τερματικά αποδοχής πληρωμών με κάρτα. Στο επίκεντρο βρίσκονται τώρα οι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στα νησιά και είναι υποχρεωμένες από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους να έχουν συνδέσει την ταμειακή τους με τα POS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ περίπου 300.000 διασυνδέσεις ολοκληρώθηκαν από τις επιχειρήσεις και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων υποκατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει πίστωση χρόνου θα πρέπει να «τρέξουν» για την ολοκλήρωση των διαδικασιών με τις προθεσμίες να λήγουν σταδιακά από τον τρέχοντα μήνα προκειμένου να αποφύγουν βαριές καμπάνες.

Στη λίστα των υπόχρεων περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή POS, με λογισμικό ERP, εποχικές καθώς και επιχειρήσεις στον Τειρεσία.

Ειδικότερα με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ:

-7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή και POS θα πρέπει έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή ή και το POS και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.

-Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα.

-Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους θα πρέπει να έχουν έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

-3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης αφού είναι ενταγμένες στον Τειρεσία θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν POS καθώς μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να μην έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης