Δευτέρα 26.07.2021 | Εορτάζουν: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Συνεχείς έλεγχοι για αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.08.2018 | 5:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε μονοπρόσωπες ΕΠΕ και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας επικεντρώνονται οι έλεγχοι του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς σε επιχειρήσεις αυτής της εταιρικής μορφής διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα έντονη παραβατικότητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, εντείνονται οι προσπάθειες αποτροπής δημιουργίας νέων οφειλών, με τα χρέη προς τα Ταμεία να έχουν εκτοξευθεί στο δυσθεώρητο ποσό των 33,8 δισ. ευρώ και τους παραβάτες, κατά κύριο λόγο στρατηγικούς κακοπληρωτές, να εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους οργανωμένης εισφοροδιαφυγής.

Οι όποιες προσπάθειες ρύθμισης των οφειλών, άλλωστε, φαίνεται πως πέφτουν στο κενό, αφού από τις συνολικά 382.650 αιτήσεις για ένταξη για κάποια ρύθμιση, μόλις 133.270 είναι ενεργές. Οι υπόλοιπες 205.318 έχουν «χαθεί» ενώ υπάρχουν και 44.062 που έχουν ολοκληρωθεί. Οσον αφορά την πορεία της ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υποβληθεί 1.722 αιτήσεις, οι 442 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι 143 σε διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ.

Οι δράσεις του Κέντρου στρέφονται αφενός στον έλεγχο αφερεγγυότητας μονοπρόσωπων ΕΠΕ, ΙΚΕ αλλά και κοινών επιχειρήσεων, αφετέρου στον διαχωρισμό των οφειλών με βάση τη δυνατότητα είσπραξης, ώστε οι προσπάθειες να στραφούν στα θεωρητικά εισπράξιμα χρέη.

Με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2018 που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, οι ελεγκτές του ΚΕΑΟ προχωρούν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων αλλά και την αναστολή της δυνατότητας υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω Διαδικτύου που εφαρμόζεται για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμισμένες οφειλές. Το τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος 2018) έχουν αποσταλεί 13.779 ατομικές ειδοποιήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop