Παρασκευή 06.12.2024 | Εορτάζουν: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Συνεχίζονται τα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας των πλατάνων

ΤΟΠΙΚΑ 02.04.2024 | 9:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην εγκατάσταση συνεργείων υλοτόμων στα πλαίσια αντιμετώπισης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από τον Προϊστάμενο του Δασαρχείου Τρικάλων Δημήτριο Καλόγηρο, Δασολόγος με Βαθμό Α΄.

Όπως τονίζεται η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου.

Η Υπηρεσία μας προέβη στη λήψη προληπτικών μέτρων επείγοντος χαρακτήρα όπως χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών και έκδοση της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης με την οποία ρυθμίστηκε ο τρόπος υλοτομίας και κλάδευσης ατόμων πλατάνου στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Τρικάλων. Επίσης έχει καταγράψει τις εστίες προσβολής και τα προσβεβλημένα πλατάνια και έχει ήδη ξεκινήσει η αντιμετώπιση του φαινομένου από την Υπηρεσία μας με την κατάλληλη μεθοδολογία υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους της περιοχής μας εγκαταστάθηκε συνεργείο υλοτόμων (κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας) για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και των γειτονικών τους υγειών προκειμένου αφενός μεν να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας και αφετέρου να απομακρυνθούν (προς αποφυγή δημιουργίας μεγάλων εστιών μόλυνσης και μετάδοσης) τα νεκρά και προσβεβλημένα άτομα πλατάνου σε δάση, παρόδιες και περιαστικές περιοχές.

Πρόκειται για μια ασθένεια με μεγάλη επεκτατικότητα για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και είναι σίγουρα θανατηφόρα για τα δέντρα που προσβάλει. Κινδυνεύουν έτσι με αφανισμό εκτός από τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου και οι δεντροστοιχίες σε πάρκα και άλση των πόλεων καθώς και οι αιωνόβιοι πλάτανοι σε πλατείες χωριών με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία. Παρακαλούμε λοιπόν τους τοπικούς φορείς αλλά και τους πολίτες να καταστούν αρωγοί της προσπάθειάς μας διότι η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό του πλατάνου ως είδος από την περιοχή μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης