Παρασκευή 21.01.2022 | Εορτάζουν: Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο εξωκλήσι του προφήτη Ηλία

ΤΟΠΙΚΑ01.02.2020 | 12:19 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Συνεχίζεται το δύσκολο έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του προφήτη Ηλίας στον ομώνυμο λόφο της πόλης μας. Ο Ναός εδώ και χρόνια, αντιμετώπιζε σημαντικά κτιριακά προβλήματα. Ανησυχητικές ρωγμές είχαν κάνει την εμφάνισή τους και προβλημάτιζαν ακόμη και για τη στατικότητα. Το περασμένο Φθινόπωρο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ανέλαβαν το κόστος της αποκατάστασης και ενέταξαν το έργο σε αντίστοιχο πρόγραμμα, μιας και πρόκειται για ένα θρησκευτικό μνημείο της περιοχής.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, και σίγουρα όταν θα ολοκληρωθούν ένας διαφορετικός ναός θα βρίσκεται στο σημείο, εμφανώς αλλαγμένος δηλαδή… ήδη αναδείχθηκαν οι πετρόχτιστοι τοίχοι του που κρυβόταν χρόνια κάτω από τους σοφάδες. Βέβαια, τώρα φαίνεται ακόμη περισσότερο η φθορά την οποία έχει υποστεί και ιδιαίτερα το καμπαναριό, που φαίνεται ότι αποτελεί μετέπειτα της κατασκευής του προσθήκη.

Ο Προφήτης Ηλίας, είναι μικρός σταυροειδής ναός που θεμελιώθηκε το 1896, απέκτησε τη στέγη το 1902 και εγκαινιάστηκε το 1912. Αποτελεί ένα από τα κτίρια που σηματοδοτούν πολλά για τους περισσότερους Τρικαλινούς μιας και πέρα από τη θρησκευτική διάστασή του, είναι και σημείο αναφοράς για το Λόφο, και ένα κτίριο που προϋπήρχε ακόμη και του εμπλουτισμού με δέντρα της περιοχής.

Το έργο αφορά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού που βρίσκεται  στο Λόφο του Προφήτη Ηλία σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης ενώ παράλληλα θα εκτελεστούν και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου του ναού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020