Κυριακή 09.05.2021 | Εορτάζουν: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας

Συνεχίζουμε με υπερπλεόνασμα ελέω φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ16.06.2018 | 3:34 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,539 δισ. ευρώ καταγράφεται στα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, μειωμένο κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το πλεόνασμα που είχε δημοσιοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους (2,33 δισ. ευρώ).

Ο περιορισμός του πλεονάσματος έγκειται κυρίως στη μείωση των εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ τον Μάιο, αλλά και στο γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να αποδίδει τους πόρους που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τους φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, οι εισροές από την Ε.Ε., καθώς και οι μη φορολογικές εισπράξεις είχαν δημιουργήσει στα τέλη Απριλίου υπερπλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την καθυστέρηση απόδοσης των πόρων στα νοσοκομεία.

Πλέον η κατάσταση αυτή αλλάζει, αλλά δεν φαίνεται να απειλείται προς το παρόν ο στόχος για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 1.539 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 180 εκατ. ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop