Τρίτη 05.12.2023 | Εορτάζουν: Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας

ΤΟΠΙΚΑ02.06.2018 | 1:46 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Συνεδρίασε την Παρασκευή το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας έχοντας στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων 25 θέματα.

Απάντηση Προέδρου

Στην έναρξη της συνεδρίας ο Πρόεδρος του σώματος Πολυζώης Χαλατσάκης έδωσε απάντηση στην επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Τούλα αναφορικά με την μη συζήτηση του θέματος της αδόμητης ζώνης επισημαίνοντας ότι ως πρόεδρος παρά το γεγονός ότι ανήκει σε συγκεκριμένη παράταξη, εντούτοις ποτέ δεν λειτούργησε όπως τον «κατηγόρησε» ο κ. Τούλας στην εν λόγω επιστολή του που δημοσιεύθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.Επίσης τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι γνωστό και έχει συζητηθεί πολλές φορές και για τούτο θεώρησε ότι δεν ήταν τόσο επείγον.

Ερωτήσεις – τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε ενημέρωση για την μη πληρωμή των εργαζόμενων ΑΜΕΑ και το καθεστώς εργασίας τους. Επίσης ο κ. Βαϊος Ζιάκας έθεσε την ανάγκη κατασκευής Δημοτικών τουαλετών. Τέλος ζήτησε από την Δημοτική αρχή να ασκηθούν έλεγχοι στα φρεάτια ακαθάρτων γιατί παρατηρείται το φαινόμενο όταν βρέχει να ξεχειλίζουν και να δημιουργούν πρόβλημα για την δημόσια Υγεία.

Από την πλευρά της η κ. Περιστέρα Χαρτοπούλου ζήτησε ενημέρωση για το γεγονός ότι δεν προχωρά η παραχώρηση αδείας περιπτέρου σε πολεμιστές της Κύπρου.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τούλας έθεσε θέμα με την περίφραξη του αύλειου χώρου του β΄ Δημοτικού σχολείου ζητώντας ενημέρωση αν υπάρχει σχετική άδεια. Επίσης ζήτησε πληροφόρηση για την Κωνστάντιο Σχολή και ειδικότερα με την μελλοντική της λειτουργία.

Απαντήσεις Δημάρχου

Επί όλων αυτών των ερωτημάτων ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Σινάνης έδωσε τις σχετικές απαντήσεις.

Ειδικότερα για το θέμα της μη πληρωμής των εργαζομένων ΑΜΕΑ αποκάλυψε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην μη υπογραφή του Επιτρόπου που σχετίζεται με την ερμηνεία του σχετικού νόμου υπογραμμίζοντας ότι το εργασιακό καθεστώς θα λυθεί.

Όσον αφορά την πρόταση κατασκευής δημοτικών τουαλετών ο κ. Σινάνης ζήτησε από τον κ. Ζιάκα να τον υποδείξει χώρο κατασκευής τονίζοντας όμως ότι είναι περήφανος για την άνθηση του τοπικού τουρισμού.

Τέλος ο κ. Σινάνης αποκάλυψε ότι δύο σημαντικά έργα εντάσσονται και χρηματοδοτούνται από το πράσινο ταμείο αναφέροντας την αναβάθμιση παιδότοπων και την ανακατασκευή της οδού Ιωαννίνων.

Εκτός ημερήσιας διάταξης

Ο πρόεδρος του σώματος έθεσε στο σώμα επιστολή του πρώην Προέδρου κ. Γ. Τσεκούρα να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα της τροποποίησης του πολεοδομικού σχεδίου στην Βλαχάβα που σχετίζεται με την κατασκευή αίθουσας κοινωνικών εκδηλώσεων η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Τοποθετούμενος επ΄ αυτού ο πρόεδρος της Βλαχάβας κ. Δημ. Μπουκουβάλας τόνισε ότι η κατασκευή της αίθουσας κοινωνικών εκδηλώσεων έχει κλείσει οριστικά για τους Βλαχαβιώτες.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε το σώμα για την αναγκαιότητα σύστασης κανονισμού λειτουργίας της ετήσιας εμποροπανήγυρης προκειμένου να τεθούν καθαροί κανόνες στην οργάνωση και λειτουργία της με σκοπό την αναβάθμισή της σύμφωνα πάντα με την σχετική νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίου τόνισε ότι η πρόταση είναι σωστή αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της.

Τέλος ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα για τα θέματα και την λήψη αποφάσεων από την Διαπαραταξιακή Επιτροπή.

Αντιμισθία δημοτικών συμβούλων

Επί του θέματος ο Πρόεδρος του σώματος ενημέρωσε ότι με βάση σχετικό νόμο οι δημοτικοί Σύμβουλοι που η μόνιμη κατοικίας τους είναι 10 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του Δήμου δικαιούνται χρηματικής αποζημίωσης στο ύψος του 1% των απολαβών του Δημάρχου Αθηναίων και μέχρι τέσσερεις συνεδριάσεις το μήνα. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.

Απόρριψη ενστάσεων για το ΞΕΝΙΑ

Στο θέμα των ενστάσεων επί της τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου ως προς την αλλαγή χρήσης γης το Ο.Τ. 96 του οικισμού Καλαμπάκας του Δήμου Καλαμπάκας (ΞΕΝΙΑ) που κατέθεσαν δύο δημότες το σώμα κατά πλειοψηφία τις απέρριψε.

Ωστόσο ο Δήμαρχος λόγω της σοβαρότητας του θέματος και επί των όσων έχουν ειπωθεί για την πρωτοβουλία του Δήμου να εντάξει την μελέτη αποκατάστασης και την χρήση του ως Δημαρχείου, ανέγνωσε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου που με συγκεκριμένο σκεπτικό πρότεινε την απόρριψη των ενστάσεων.

Επί του θέματος ο Δήμαρχος σε αυστηρό τόνο αποκάλυψε ότι δυστυχώς οι ενστάσεις που κατατίθενται από πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Καλαμπάκας συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα που κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την ένταξη του έργου χάνοντας την μοναδική ευκαιρία να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση και να σωθεί το μοναδικό αυτό μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και να δοθεί ο χώρος προς χρήση των δημοτών οι οποίοι το παρεχώρησαν για να κατασκευαστεί το ΞΕΝΙΑ. Ο κ. Σινάνης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή που δυστυχώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, αφαιρεί την δυνατότητα του Δήμου να διασώσει το κτήριο.

Αποδοχή χρηματοδότησης

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την χρηματοδότηση 400.000,00€ από πιστώσεις με Κ.Α. 2014ΕΠ01700022 της ΣΑΕΠ 017 για το έργο «Κατασκευή Ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας» -τροποποίηση τεχνικού προγράμματος.

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μπαντέκα ενημέρωσε για τις Καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις αναφέροντας ότι τα χρήματα που θα διαθέσει ο Δήμος για τον σκοπό αυτό, ανέρχονται σε 27,5 χιλ. ευρώ. Επίσης ενημέρωσε ότι θεσμοθετείται το μουσικό φεστιβάλ Μετεώρων.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πίστωση 107.081,61€ για εξόφληση υποχρεώσεων των Δήμων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής και ενέκρινε την μελέτη του έργου «Κατασκευή ΤΑΡΤΑΝ στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης