Κυριακή 25.09.2022 | Εορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ10.09.2022 | 12:23 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Διπλή τονωτική «ένεση» έρχεται στις απολαβές εκατομμύρια συνταξιούχων από τη νέα χρονιά, με βάση τις δρομολογημένες παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για την αύξηση των συντάξεων έως 7% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες θα ενισχύσουν τα εισοδήματα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με την ακρίβεια να καλπάζει.

Πρόσθετη «ανάσα» θα δοθεί και σε χιλιάδες ακόμη συνταξιούχους, μέσα από την καταβολή των αναδρομικών που αναμένεται να λάβουν μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει.

Ειδικότερα:

Αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% αναμένεται να λάβουν από το 2023 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού στις 31/12/2022. Για αυτόν τον λόγο, η όποια αύξηση δεν θα πιστωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά από τις συντάξεις Μαρτίου (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023).

Η αύξηση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης.

Την ίδια στιγμή, η καταβολή των αναδρομικών μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020 χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεών τους – καθώς τους έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας – είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης