Κυριακή 21.04.2024 | Εορτάζουν: Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλεξάντρα, Αλέκα, Ιανουάριος, Ιανός, Ιανή, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα,Βάιος, Βάια, Βάγια, Βαία Δάφνης, Δάφνη

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Συντάξεις: Πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους έχουν χρέη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ07.03.2024 | 4:51 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Περίπου 15.000 αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για το νέο καθεστώς χορήγησης σύνταξης σε όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ο οποίος αποκτά πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων που θα υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση με οφειλές.

Διευκρινίζεται ότι οι οφειλέτες που χρωστούν σήμερα ως 20.000 ευρώ σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ και ως 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ δεν έχουν υποχρέωση να ανοίξουν τους λογαριασμούς τους καθώς η οφειλή τους παρακρατείται αυτόματα από τη σύνταξη σε 60 δόσεις.

Ειδικότερα τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ με χρέη πάνω από 20.000 και έως 30.000 ευρώ και για τους αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 10.000 ευρώ οι οποίοι βρίσκουν σήμερα κλειστή την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση.

Για να μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς ο οφειλέτης πρέπει:

α) Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

β) Να έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών και

γ) Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.

Η διάταξη για σύνταξη σε οφειλέτες προϋποθέτει την άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Αυτή την περίοδο καταρτίζεται η σχετική ΚΥΑ με τη διάταξη για σύνταξη σε οφειλέτες να προϋποθέτει την άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Για τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες το όριο των καταθέσεων για να προχωρήσει η αίτηση για σύνταξη είναι ως 12.000 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες του ΟΓΑ πρέπει να έχουν καταθέσεις έως 6.000 ευρώ.

Για να προχωρήσει η αίτηση συνταξιοδότησης οι οφειλέτες θα πρέπει πρώτον να έχουν καταθέσεις στα όρια που ορίζει ο νόμος (ως 12.000 ευρώ και ως 6.000 ευρώ), δεύτερον, να συναινέσουν ότι θα αρθεί το απόρρητο των τραπεζικών τους λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες και, τρίτον, να έχουν πληρώσει εισφορές για 20 χρόνια ασφάλισης.

Εν όψει εφαρμογής της σχετικής διάταξης η διοίκηση του φορέα έχει σχεδιάσει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο από τη στιγμή που θα υποβληθεί η αίτηση για συνταξιοδότηση θα ελέγχεται αυτόματα το ύψος των καταθέσεων που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι οφειλέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ποσό είναι πάνω ή κάτω από το όριο που προβλέπει ο νόμος για να βγει η σύνταξη.

Η πρόσβαση θα αποκτηθεί σε συνεννόηση και με τη συγκατάθεση των τραπεζών καθώς θα πρέπει να άρουν το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών των πελατών τους, αφού προηγουμένων οι ίδιοι οι οφειλέτες θα έχουν συναινέσει με την υποβολή της αίτησής τους στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Χωρίς τη συναίνεση του υποψήφιου συνταξιούχου-οφειλέτη για έλεγχο καταθέσεων η αίτηση για σύνταξη θα απορρίπτεται.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης