Τετάρτη 03.03.2021 | Εορτάζουν: Κλεόνικος, Κλεονίκη, Νίκη, Κλεονίκω, Θεοδώρητος

Σύσκεψη με επίκεντρο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

ΤΟΠΙΚΑ06.06.2020 | 2:53 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων του Νοσοκομείου Τρικάλων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη-ενημέρωση, που οργανώθηκε από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία – Πρόνοια εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο η στήριξη των Συμβασιούχων εργαζομένων, Επικουρικών Γιατρών και Νοσηλευτών συναδέλφων στηρίζοντας τον αγώνα τους. Κατά τη σύσκεψη τις δικές της θέσεις υπέρ των εργαζομένων που αναγκάζονται σε ελαστικές σχέσεις εργασίας ήταν και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων –Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Τ.

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι το επόμενο διάστημα (5 μήνες), που λήγουν οι συμβάσεις  δηλ το 12μηνο,  θα βρεθούμε  αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Πάνω από 100 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικοί, Σ.Ο.Χ.), που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, νοσηλείας και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Τρικάλων!  Καθαρίστριες  με 5ωρη εργασία υποχρεώνονται να καλύπτουν υπέρογκες ανάγκες στο Νοσοκομείο στην πιο κρίσιμη περίοδο και λόγω της πανδημίας, καθώς και το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας(μιας και έληξε η σύμβαση με τον εργολάβο.

Όπως επισημάνθηκε από την Επιτροπή Αγώνα, «Λόγω των μεγάλων αναγκών σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου  και  λόγω της ¨πανδημίας¨ η εντατικοποίηση στην εργασία έχει ανάψει κόκκινο!!  Στο 5 ωρο και  6 ωρο αναγκάζονται να βγάζουν 1 και 2 τμήματα, εκτός που στο τμήμα με ύποπτα covid και συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή για την απολύμανση και καθαριότητα!!! Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων-Καθαριότητα, Τραπεζοκόμες, Φύλαξη, Εργάτες, Πλυντήρια, Σιδερωτήρια,  έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας και η τυχόν απόλυση τους -εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους- θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου.   Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο τους», σε ορισμένες περιπτώσεις -κάτω από το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων- τους  δίνουν παράταση ή ανανέωση στις συμβάσεις τους δηλ ¨το τυράκι στη φάκα…¨, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα  για την μονιμοποίηση τους.

Αν και εργάζονται σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, οι συνάδελφοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) έχουν κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους,

Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι όλων των κλάδων, εργολαβικοί, με ατομικές συμβάσεις είναι άκρως αναγκαίοι για το νοσοκομείο και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συνεχίζουν να είναι κι αυτοί “ήρωες” που κάποιοι υποκριτικά τους χειροκροτούν και τώρα τους γυρίζουν την πλάτη».

Την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρα 8.00μ.μ. στην Αίθουσα του Ε.Κ.Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση για την στήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων συμβασιούχων( μέσω ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, Επικουρικοί ΣΟΧ)του Νοσοκομείου, για συντονισμό της κοινής δράσης για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα,  την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, για Δημόσιο & Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop