Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Συστάσεις για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών

ΤΟΠΙΚΑ12.07.2021 | 5:42 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Έκκληση προς τους πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδα ιδιοκτησίας τους εντός του αστικού ιστού και προς τους αγρότες να αποφεύγουν εργασίες όπως καύση κλαδεμάτων και καλαμιών σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Ευάγγελος Φαλάρας, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Περιφερειάρχης εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την αποτελεσματική της επέμβαση στις 810 πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στη Θεσσαλία και ζήτησε απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και επιτάχυνση διαδικασιών ώστε να έρθουν γρήγορα τα νέα Πυροσβεστικά Οχήματα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με πόρους του ΕΣΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλία. Αναλυτικά οι δηλώσεις:

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Ευχαριστώ τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας, στο πρόσωπο του Περιφερειακού Διοικητή Αρχιπύραρχου Ευάγγελου Φαλάρα, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και το έργο που επιτελούν σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη και τοξική περίοδο. Ο Ιούνιος ήταν από τους πιο θερμούς μήνες των τελευταίων ετών. Από την αρχή του χρόνου στη Θεσσαλία έχουν εκδηλωθεί σε αγροτικές και δασικές περιοχές 810 πυρκαγιές και κατά το διάστημα της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου 456 πυρκαγιές. Σε όλες τις περιπτώσεις η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στρατηγική και έγιναν κατασβέσεις, χωρίς σοβαρές ή και τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων, διότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με πολλές περιβαλλοντικές κρίσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με την Πυροσβεστική που έχει των πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είμαστε παρόντες με την Πολιτική μας Προστασία, συνεργαζόμαστε με τους Δήμους που και εκείνοι χρειάζεται να υπακούν στους κανόνες της Πυροσβεστικής, συνεργαζόμαστε με την Αστυνομία και με τους ιδιώτες που συνδράμουν με μηχανήματα έργου και κατά την ώρα της μάχης. Κάνω έκκληση, μέσα στις πόλεις οι ιδιοκτήτες να μην αφήνουν τα οικόπεδα τους ακαθάριστα. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους Δήμους που έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Στις αγροτικές περιοχές, οι αγρότες να αποφεύγουν να καίνε κλαδέματα και καλαμιές ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, διότι βλάπτουν τις ίδιες τους τις περιουσίες. Και ο ΔΕΔΔΗΕ να φροντίσει για τον καθαρισμό των δέντρων, όπου περνάνε γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης. Χρειάζεται τέλος το θεσμικό πλαίσιο να απλοποιηθεί και να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Θεσσαλία τα νέα Πυροσβεστικά Οχήματα που χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Στόχος όλων μας, είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται ακόμα πιο αποτελεσματικά στον καίριο επιχειρησιακό τους ρόλο.

Ευάγγελος Φαλάρας, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας:

Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου και τα νούμερα δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στο 70% του αριθμού πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν πέρυσι. Τα καμένα στρέμματα αναλογικά με πέρυσι είναι λίγο περισσότερα. Διανύουμε ένα καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες διατηρούνται για συνεχόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η υγρασία, κάτι που ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Παρόλα αυτά στο σύνολο των συμβάντων που κληθήκαμε να επέμβουμε, ανταποκριθήκαμε με αμεσότητα και περιορίσαμε τις ζημιές. Δεν υπήρξαν ζημιές σε περιουσίες και αυτό είναι το θετικό.

Θέλω να επιμείνω σε τρία σημεία που ο πολίτης πρέπει να δώσει σημασία ώστε να μην χρειαστεί εμείς να επιχειρήσουμε:

-Πρώτον, να περιορίσει τις ενάρξεις. Να περιορίσει δηλαδή όλες εκείνες τις δραστηριότητες που προκαλούν έναρξη πυρκαγιάς.

-Δεύτερον, να περιορίσει την καύσιμη ύλη στο χώρο του, ειδικά στα εξοχικά και στα οικόπεδα. Δυστυχώς εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: Καθαρίζοντας μόνο τον δικό μας χώρο δεν σημαίνει ότι η φωτιά δεν θα μας αγγίξει και οι ιδιοκτήτες που έχουν «κακό» γείτονα θα πρέπει να κάνουν και τη δουλειά του γείτονα ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

-Τρίτον, κάθε πολίτης χρειάζεται να έχει ένα μέσο πρόχειρο, ώστε να αντιμετωπίζεται η φωτιά στην έναρξή της. Ένα λάστιχο, ένας πυροσβεστήρας ή ένας άλλος μηχανισμός είναι πολύ χρήσιμα, ώστε να προλάβουμε τη φωτιά στην έναρξη της και να μην εξαπλωθεί.

Αν όλοι ακολουθήσουμε τους παραπάνω κανόνες, θα απολαύσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς κινδύνους και θα μπούμε στο φθινόπωρο πιο ήρεμοι και χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ