Δευτέρα 30.01.2023 | Εορτάζουν: Αρχοντής, Αρχοντίων, Αρχοντίωνας, Αρχοντία, Αρχοντή, Αρχοντούλα, Αρχόντισσα, Αρχόντω, Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα, Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία, Αύρα

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ

Τα χαρακτηριστικά των Θεσσαλών που υπάχθηκαν στο πρόγραμμα

ΤΟΠΙΚΑ18.07.2018 | 1:02 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σε πολίτες με εισόδημα έως 25.000 ευρώ αφορά σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ».

Αυτό, είναι και το στοιχείο που δείχνει σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ότι ο κοινωνικός στόχος έχει επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα πάνω από το 70% των αιτήσεων, αφορούν σε συμπολίτες μας με εισόδημα έως 25.000 ευρώ και σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία από τις 13.502 κατοικίες που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, ανήκουν στην κατηγορία Η, δηλαδή στην πιο ευάλωτη ενεργειακά κατηγορία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα, καθώς το 73 % των αιτήσεων αφορά σε μεμονωμένα διαμερίσματα και μόνο το 27% σε μονοκατοικίες. Στο σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, έχουν κατατεθεί περίπου 50.000 αιτήσεις και ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 13.502 κατοικίες. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν υπαχθεί άλλες τόσες αιτήσεις ( περίπου 13.000).

Τα στοιχεία αναφέρονται και στις περιοχές όπου έχουν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις. Το 60% του προϋπολογισμού του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον στις Περιφέρειες που δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Θεσσαλία.  Σχετικά με τις ενέργειες αναβάθμισης που επιλέγουν οι πολίτες επισημαίνεται ότι πρώτα επιλέγουν (48%) να αναβαθμίσουν τα στοιχεία του φλοιού των κτιρίων που πάσχουν και υπάρχουν θερμοδιαφυγές, δηλαδή πρώτα αλλάζουν τα κουφώματα και ακολουθούν οι αναβαθμίσεις θέρμανσης και ψύξης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης και αντικατάσταση η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Να σημειωθεί ότι έχει καλυφθεί το σύνολο των πόρων σε όλη την επικράτεια και δεν υφίσταται η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο πρόγραμμα από την Κυριακή 1/7/2018. Η διαδικασία διακόπτεται για όλες τις Περιφέρειες καθώς και η  δυνατότητα σε υφιστάμενους χρήστες του συστήματος για επεξεργασία, ανάκληση και εκ νέου υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα υποβολής, τεχνικά προβλήματα που είχαν ανακύψει κατά τη δημιουργία / επεξεργασία και υποβολή της αίτησης έχουν αντιμετωπιστεί. Οι ακυρωμένες αιτήσεις παραμένουν στο σύστημα και οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην λίστα αιτήσεων τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρώτο πακέτο των δηλώσεων ανέρχεται στα 190,179 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 58,7% αφορά τη δωρεάν κρατική επιχορήγηση.

Τα υπόλοιπα 78,639 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τους ιδιοκτήτες, από ίδια κεφάλαια ή από τραπεζικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο. Εχουν εξασφαλιστεί επιπλέον δημόσιοι πόροι 11,429 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν δαπάνες για υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπόνηση μελετών, επιθεωρήσεις από ενεργειακούς επιθεωρητές, κ.λπ., αυξάνοντας το σύνολο των πόρων που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία στα 201,609 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για κάθε ένα εκατομμύριο που επενδύεται στην οικοδομή δημιουργούνται 14 θέσεις απασχόλησης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ