ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 15.04.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Στις 27-28 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην 3η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία Αλλιώς…χωρίς κλικ» του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές από δεκαοχτώ σχολεία δημόσια, ιδιωτικά και της ελληνικής ομογένειας δια ζώσης ή διαδικτυακά.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι υπεύθυνες καθηγήτριες κα Καραβασίλη Ευαγγελία και κα Κούκου Ειρήνη στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας μάς ενημέρωσαν γι’ αυτή τη διοργάνωση, πράγμα που ενθουσίασε αρκετούς από τους μαθητές του Σχολείου μας που λατρεύουν τη λογοτεχνία. Έτσι δήλωσαν συμμετοχή οι: Αθανασιάδη Δανάη, Δωρούση Νικολέττα, Καμέα Χρύσα, Κυρίαζου Έρη, Λιακατή Ελένη, Μπαμπανάρα Μαρκέλλα, Μπολομύτης Παναγιώτης, Παρθένη Μαρίλια, Τρίμμη Λουκία.
Η διοργάνωση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αφού μας δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε τις σκέψεις και τις απόψεις μας στο θέμα μίας από τις παρακάτω ομάδες την οποία είχαμε επιλέξει: «Η παγίδα του χθες και ο φόβος του αύριο», «Η φανταστική θέα της πραγματικότητας», «Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει», «Το όραμα του λογοτέχνη σύμμαχός μου», « “Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου” ή ο κόσμος των πολλών Giga σε μεγάλες δοκιμασίες», «Οι λογοτέχνες μιλούν μόνο με το έργο τους;» «Στην εποχή των fakenews η λογοτεχνία» . Σε κάθε ομάδα υπήρχαν ειδικοί σύμβουλοι και συντονιστές, οι οποίοι καθοδηγούσαν την συζήτηση και απαντούσαν στις ερωτήσεις μας. Στο τέλος της πρώτης μέρας όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, δειπνήσαμε, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να ανακαλύψουμε κι άλλα κοινά μας ενδιαφέροντα πέρα από την αγάπη μας για την λογοτεχνία.
Τη δεύτερη μέρα, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση όλων των θεμάτων, όσοι από εμάς τους μαθητές επιθυμούσαμε, είχαμε την δυνατότητα να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμβούλους. Η τελική αυτή ερωταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς δεν θίχτηκαν μόνο θέματα που αφορούσαν τη λογοτεχνία αλλά και προβλήματα και καταστάσεις της καθημερινότητας.
Έτσι, αυτό το διήμερο αποδείχτηκε εξαιρετικά γόνιμο για όλους μας, καθώς όχι μόνο συμμετείχαμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για θέματα λογοτεχνίας, αλλά λειτούργησε και ως τροφή για σκέψη, προβληματισμό και εξερεύνηση νέων πτυχών της λογοτεχνίας. Η μοναδική αυτή εμπειρία έληξε με πολλά χαμόγελα, αγκαλιές, αποχαιρετισμούς και υποσχέσεις για αντάμωση την επόμενη χρονιά στο «Ζωγράφειον Γυμνάσιο – Λύκειο» στην Κωνσταντινούπολη.
Χρύσα Καμέα, Μαθήτρια της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»