Σάββατο 15.06.2024 | Εορτάζουν: Αυγουστίνος, Αυγουστίνα, Αύγουστος, Αυγούστα, Ιερώνυμος, Γερώνυμος, Ιερονύμη, Μόνικα, Μόνα, Ορτίσιος, Ορτίσης, Ορτίσια, Ορτανσία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τα ονόματα της ομάδας καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

ΤΟΠΙΚΑ02.11.2023 | 5:28 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την πρότασή του για την συγκρότηση ομάδας καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμώνων για το σχέδιο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, έκανε γνωστή ο νεοεκλεγέντας Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση τα πρόσωπα είναι:

 1. Ανθοπούλου Θεοδοσία: Καθηγήτρια: κοινωνική γεωγραφία με έμφαση στον ύπαιθρο χώρο Τμήμα: Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εξειδίκευση σε ζητήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αγροτροφίμων.
 2. Αρβανιτίδης Πασχάλης. Καθηγητής Οικονομική Ανάλυση των Θεσμών. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση σε ζητήματα θεσμών και ανάπτυξης, διαχείρισης κοινών πόρων, χωροθέτησης μεταναστών, μεθοδολογίας των οικονομικών, αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αγοράς γης και ακινήτων (Real Estate).
 3. Αργυρόπουλος Ζήσης. Ειδικός Περιβαλλοντολόγος. Εξειδίκευση σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
 4. Βαφείδης Δημήτριος, Καθηγητής. Βιοποικιλότητα των Θαλάσσιων Βενθικών Ασπονδύλων και άμεση – έμμεση χρηστικότητά τους
 5. Θεοφάνης Γέμτος: Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
 6. Γούσιος Δημήτριος. Καθηγητής. Χωροταξία και Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (1996-2023). Επικεφαλής Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου MOUNTMED (2022-).
 7. Δαναλάτος Νίκος Καθηγητής. Γεωργία-Οικολογία Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας. Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας ΦΠΑΠ, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 8. Ηλιού Νίκος: Αναπλ. Καθηγητής Οδοποιίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στο Σχεδιασμό & Διαχείριση Συγκοινωνιακών Έργων και της Οδικής Ασφάλειας.
 9. Μούτου Αικατερίνη: Βιολογία Σπονδυλωτών. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Αναπληρώτρια Πρόεδρος.
 10. Μπιλίνης Χαράλαμπος: Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 11. Μυλόπουλος Νικήτας: Έργα Προστασίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων». Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση: διαχείριση υδατικών πόρων, ακραία φαινόμενα και κλιματική αλλαγή, προστασία/αποκατάσταση υδροφορέων, διαχείριση υδρολογικών λεκανών, σχεδιασμός υδραυλικών έργων.
 12. Σαρηγιάννης Δημοσθένης, Πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Εξειδίκευση στη σχέση Περιβάλλοντος και υγείας.
 13. Τσιακάρας Παναγιώτης Καθηγητής. Ειδικός σε θέματα ενέργειας. Εναλλακτικά Συστήματα Μετατροπής ενέργειας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής Εργαστηρίου Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας
 14. Τσιμπούκας Κων/νος: Γεωργική Οικονομία- Διαχείριση και Οργάνωση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμήτορας.

Ο στόχος της Περιφέρειας είναι μέσω της αξιοποίησης του θεσσαλικού, ελληνικού και ευρωπαϊκού επιστημονικού δυναμικού, να

Α. αποκτήσει και να έχει στη διάθεσή της διαγνώσεις, αξιολογήσεις και προτάσεις με σχετική ταχύτητα και ισχυρή τεκμηρίωση, για τα διακυβεύματα και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια.

Β. παρέμβει με στόχο την υποστήριξη της αγκύρωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ανθρώπινο δυναμικό, εργαστήρια, διατμηματικές ομάδες) στο θεσσαλικό χώρο και στις όμορες περιφέρειες.

Η επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να βασισθεί σε ευέλικτες δομές και σε κίνητρα, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες του ελληνικού Πανεπιστημίου ως προς τη σχέση του με το πεδίο και το έλλειμμα στη λειτουργία σταθερών διεπιστημονικών ομάδων. Το κάλεσμα πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή την προσπάθεια, έχει ως στόχο τη συγκρότηση τέτοιων ομάδων. Ο γενικότερος ρόλος τους θα πρέπει είναι διακριτός και εστιασμένος στην:

-προετοιμασία θεμάτων, ενημέρωση και συμβουλές για τη λήψη αποφάσεων

-ταυτοποίηση και κινητοποίηση όταν απαιτείται εξειδικευμένων πανεπιστημιακών και ερευνητών από όλη τη χώρα για την προσέγγιση ζητημάτων που αφορούν τη Θεσσαλία

-διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με πρακτικά αποτελέσματα βάσει τις ανθρωπογεωγραφικές συνθήκες της Θεσσαλίας,

-μετατροπή της περιφέρειας σε ζωντανό εργαστήριο εφαρμογής καινοτομικών πρωτοβουλιών, παρακολούθησης των εξελίξεων με στόχο την πρόσκληση εκατοντάδων φοιτητών και μεταπτυχιακών φοιτητών για συμμετοχή σε σεμινάρια, καλοκαιρινά σχολεία κτλ

Με βάση αυτές τις στοχεύσεις προτείνεται η παρακάτω δομή επιστημονικών ομάδων

Κεντρική ομάδα-πυρήνας με περίπου 10 μέλη αναγνωρισμένου έργου, ο ρόλος της οποίας θα είναι να:

 1. συμβουλεύει τον Περιφερειάρχη
 2. ερμηνεύει τις πολιτικές και να εκπονεί εκθέσεις και να διατυπώνει τις απόψεις της
 3. δέχεται, επεξεργάζεται και υποβάλλει στον περιφερειάρχη αξιολογήσεις ιδεών και προτάσεων
 4. προσκαλεί εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς και ερευνητές για εισηγήσεις σε διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία,
 5. συμμετέχει στη συγκρότηση θεματικών ομάδων και στην αξιολόγηση των υποψηφίων

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης