Σάββατο 29.01.2022 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Τα στάδια για την επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ29.04.2020 | 12:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πράσινο φως για να ανεβάσουν ρολά, με γάντια και μάσκες βέβαια, από τις 4 Μαΐου πήραν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, κέντρα αισθητικής και γενικά μικρά καταστήματα.

Η επιστροφή της αγοράς στη «νέα κανονικότητα» θα είναι σταδιακή και αργή, υπό αυστηρά μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας, ενώ το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν υπάρξει νέα έξαρση του κοροναϊού, όπως κατέστησε σαφές το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρώτο στάδιο: 4 Μαΐου

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα «επιστρέψουν» επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα), αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών. Επίσης την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και στο τομέα των υπηρεσιών: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων. Ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ, επίσης με αυστηρή τήρηση ραντεβού. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων (malls), με τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν και για το πρώτο στάδιο. Στον τομέα των υπηρεσιών επαναλειτουργούν με μάσκες και γάντια και κανόνες, οι σχολές εκμάθησης οδήγησης και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους), εξαιρουμένου των ΟΠΑΠ play. Επίσης, επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη.

Τρίτο στάδιο: 18 Μαΐου

Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι, χωρίς να επιτρέπονται παραστάσεις.

Τέταρτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και χωρίς να επιτρέπεται η παραμονή μέσα σε αυτά για φαγητό ή καφέ. Δηλαδή τα καταστήματα εστίασης μέσα στα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργούν με καθήμενους. Την ίδια μέρα και επίσης με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τέσσερα άτομα. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο και αναλόγως της απόδοσης της στρατηγικής επανόδου στην κανονικότητα, επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο και τελευταίο, επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020