Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Τα στατιστικά για την πορεία του Εξοικονομώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.08.2018 | 12:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Από πολίτες με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και κατόχους ακινήτων που ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία προέρχεται η πλειονότητα των αιτήσεων που μπήκαν στο δεύτερο κύμα υπαγωγής του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις 14.709 νέες αιτήσεις που εγκρίθηκαν στα τέλη Ιουλίου από την Επενδυτική Επιτροπή και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 13.502 υπαγωγές που ήδη μετρά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, βασικό συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα… πετυχαίνει τον σκοπό του: θα έχει σημαντικά αποτελέσματα η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ενώ ωφελούνται νοικοκυριά κυρίως από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω στοιχεία, από τις 14.709 αιτήσεις, περίπου το 82% των ωφελουμένων έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το 61,1% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορά δικαιούχους που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ), ενώ επιπλέον 21,2% αφορά δικαιούχους της δεύτερης κατηγορίας (ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ).

Ως προς την ενεργειακή κατηγορία, το 53,7% (7.903 τον αριθμό) των εγκεκριμένων αιτήσεων της τελευταίας χρονικά φάσης ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία (G) και επομένως, με την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», πετυχαίνουν σημαντική αναβάθμιση.

Στην επόμενη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης (F) περιλαμβάνεται το 17,2% των αιτήσεων (2.525 τον αριθμό). Μόλις 1 ανά 8 αιτήσεις (12,4%) ανήκει στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία (D) για την οποία είναι εφικτή η υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Αποτελέσματα ως προς τον στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών επιτυγχάνει το πρόγραμμα και ως προς την ανάλυση των στοιχείων σε επίπεδο Περιφερειών.

Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά που κοινοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το 58,1% του προϋπολογισμού κατευθύνεται προς περιφέρειες που χαρακτηρίζονται ως λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία.

Πρόκειται για τις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Από τις παραπάνω, την «πρωτιά» κατέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνά τα 48 εκατ. ευρώ (22,6% του συνόλου των 224,6 εκατ. ευρώ).

Το ποσό της επιχορήγησης για παρεμβάσεις ανέρχεται σε 27,6 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,8 εκατ. ευρώ είναι δημόσιοι πόροι για συναφείς υπηρεσίες.

Το ποσό δανείου είναι 14,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 6,1 εκατ. ευρώ ίδια δαπάνη.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής, με επιλέξιμες παρεμβάσεις 34,3 εκατ. ευρώ (17,8% του συνόλου).

Η δημόσια δαπάνη για παρεμβάσεις ανέρχεται σε 18,6 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 εκατ. ευρώ είναι δημόσιοι πόροι για συναφείς υπηρεσίες.

Το ποσό δανείου είναι 13 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ ίδια δαπάνη. Επομένως, αθροιστικά, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπου και βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, κατευθύνεται το 40,4% των πόρων.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι αιτήσεις σχετίζονται με κατοικίες σε αστικά κέντρα. Το 70% αφορά μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών και το 29% σε μονοκατοικίες.

Συνολικά, οι μέχρι σήμερα υπαγωγές στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 28.211, αυξάνοντας το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία σε 414,8 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 298 εκατ. ευρώ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης