Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Τα Τρίκαλα έχουν δυνατά μυαλά!

ΤΟΠΙΚΑ29.06.2018 | 3:29 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Τα Τρίκαλα έχουν δυνατά μυαλά. Το επιβεβαίωσε (ξανά) η ανακοίνωση της βαθμολογίας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αριστούχοι. Μαθητές με δυνατά μυαλά. Αυριανοί φοιτητές με αξιώσεις για μελλοντικές επιστημονικές διακρίσεις. Ναι, τα Τρίκαλα έχουν… προϊστορία στα δυνατά μυαλά. Διαχρονικά, αν δεν είναι η πρώτη περιοχή σε εισακτέους (αναλογικά με τον πληθυσμό) είναι μέσα στις τρεις με πέντε πρώτες.

Οι εξηγήσεις ποικίλουν. Είναι η ανάγκη που ωθεί τα παιδιά να προσπαθήσουν παραπάνω; Είναι ο ανταγωνισμός που μας διακρίνει; Είναι τα σχολεία; Είναι τα φροντιστήρια; Είναι οι γονείς που συμπαραστέκονται στα παιδιά τους; Είναι όλα αυτά και άλλα… τόσα που συντελούν στο Τρικαλινό (μικρό) θαύμα να είναι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή μεταξύ των πρώτων σε εισακτέους.

Το συγκεκριμένο θαύμα δυστυχώς δεν έχει και συνέχεια μετά το πανεπιστήμιο. Στις υπόλοιπες αναπτυγμένες κοινωνίες είναι σύνηθες οι εταιρίες αιχμής να επενδύουν στις περιοχές όπου αναλογικά εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί υπάρχει ήδη το επιστημονικό προσωπικό για να υλοποιηθούν στην πράξη τα επενδυτικά σχέδια.

Η συγκεκριμένη πρακτική δεν πρέπει και δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.  Το γεγονός ότι τα Τρίκαλα έχουν δυνατά μυαλά αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας που θα πρέπει να αναδειχθεί στο μέτρο που του αναλογεί. Έως τώρα μιλάμε για το ποτάμι, το φρούριο, τον «μύλο των ξωτικών» και δεν ξέρω εγώ γιατί άλλο και αφήνουμε στην άκρη το σημαντικότερο ίσως συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας που είναι οι άνθρωποι. Κυρίως τα νέα παιδιά που έχουν τα απαραίτητα εφόδια να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.

1 σχόλιο για “Τα Τρίκαλα έχουν δυνατά μυαλά!”

  1. Ο/Η Zan λέει:

    Πολύ καλό άρθρο που θέτει βασικά ερωτήματα που οι φορείς της πόλης θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν: Τι γίνεται μετά το Πανεπιστήμιο? Γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις όλοι αυτά τα μυαλά να επιστρέψουν στα Τρίκαλα?
    Τα ίδια ισχύουν βέβαια για τις περισσότερες επαρχιακές πόλεις όπου τα περισσότερα παιδιά μετά το Πανεπιστήμιο αναζητούν την τύχη τους Αθήνα, Θεσσαλονίκη και εξωτερικό. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς της χώρας να το λάβουν σοβαρά υπόψιν αν θέλουν η επαρχία να μείνει ζωντανή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης