Πέμπτη 22.02.2024 | Εορτάζουν: Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θάλασσα, Θαλασσινή, Θαλασσιά, Θαλασσία

Τα Τρίκαλα στις περιοχές που πρωταγωνιστούν στα έκτακτα καιρικά δελτία

ΤΟΠΙΚΑ27.01.2024 | 2:11 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μία από τις 24 πόλεις που πρωταγωνιστούν στα έκτακτα καιρικά δελτία με βάση τα στοιχεία μελέτης του meteo είναι τα Τρίκαλα. Η περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές με τα ποσοστά ωρών θερμικής καταπόνησης το καλοκαίρι.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «η θερμική καταπόνηση είναι η εκτίμηση της θερμοκρασίας όπως τη βιώνει ο άνθρωπος, ένα μέτρο του πόση ζέστη ή κρύο αισθάνεται ο μέσος ενήλικας στο εξωτερικό περιβάλλον. Η αισθητή θερμοκρασία προκύπτει από θερμικούς δείκτες, που συνυπολογίζουν τους βαθμούς θερμοκρασίας, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ηλιακή ακτινοβολία. Με βάση αυτές τις παραμέτρους έχουμε και τον Παγκόσμιο Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C)».

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως τονίζει, που πολλοί αισθάνονται περισσότερη ζέστη ή κρύο απ’ ό,τι δείχνουν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. «Αυτό συμβαίνει γιατί στους μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία μετριέται στο εσωτερικό ενός κλωβού ο οποίος προστατεύει το θερμόμετρο από την ηλιακή ακτινοβολία, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, διευκρινίζει πως τα τελευταία χρόνια όπου η έκθεση σε ακραίες θερμικές συνθήκες είναι μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο δείκτης της θερμικής καταπόνησης, ο οποίος εμφανίζει διαβαθμίσεις, είτε μιλάμε για ζέστη είτε για κρύο, παίζει έναν ολοένα και πιο νευραλγικό ρόλο. Πια έχει αρχίσει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τα κράτη ώστε να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Πανταβού, επιστημονική συνεργάτιδα του Αστεροσκοπείου και μέλος της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, όσον αφορά στο κρύο, το χαμηλότερο ποσοστό των ωρών θερμικής καταπόνησης παρατηρείται σε περιοχές της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα, ενώ το μέγιστο σε περιοχές της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτές τις περιοχές, η αίσθηση του κρύου είναι αναμενόμενη λόγω των ορεινών όγκων.

Η συνεργάτιδα του Αστεροσκοπείου αναφέρει όμως πως είναι αξιοσημείωτο ότι η θερμική καταπόνηση λόγω κρύου είναι αυξημένη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις Κυκλάδες αλλά και στον πεδινό Εβρο. Στις συγκεκριμένες περιοχές, αυτό συμβαίνει όχι τόσο λόγω της θερμοκρασίας του αέρα, αλλά κυρίως λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας και των ισχυρών ανέμων.

Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ωρών θερμικής καταπόνησης λόγω κρύου είναι οι εξής: Φλώρινα 65%, Καρπενήσι 60%, Λήμνος 58%, Ορεστιάδα, Καστοριά 56%, Κοζάνη, Κομοτηνή 53%, Ξάνθη 50%, Δράμα, Εδεσσα, Κιλκίς 48%.

Αντίστοιχα, τα καλοκαίρια, οι περιοχές όπου οι κάτοικοι δυσφορούν περισσότερο λόγω ζέστης είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Κεντρική Ελλάδα και η Πελοπόννησος ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα νησιά των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ωρών θερμικής καταπόνησης το καλοκαίρι είναι οι εξής: Σέρρες και Σπάρτη 55%, Αργος 53%, Λάρισα, Λαμία 51%, Κατερίνη, Καρδίτσα 50%, Αρτα, Τρίκαλα 49%, Μοίρες Ηρακλείου, Πρέβεζα 48%, Θεσσαλονίκη, Πύργος 46%.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, πως ο δείκτης της θερμικής καταπόνησης εμφανίζει σταθερά αυξητική τάση σε όλη την ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, γεγονός που συνοδεύεται από την ολοένα και πιο χειροπιαστή παρουσία της κλιματικής κρίσης.

Είναι ενδεικτικό πως στο τέλος του 2020 η μέση ετήσια τιμή του δείκτη θερμικής καταπόνησης αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,5°C σε σχέση με το 1991 ενώ κατά περιοχές η αύξηση κυμάνθηκε από 0,6 °C έως 2,7 °C.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης