Παρασκευή 02.12.2022 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Τα Τρίκαλα της μελισσοκομίας

ΤΟΠΙΚΑ29.08.2018 | 2:15 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Ένας από τους κλάδους, που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συγκινεί τους Τρικαλινούς παραγωγούς, είναι η μελισσοκομία. Το ευτυχές είναι ότι όλο και πιο πολλοί ασχολούνται με τη μορφή αυτή αγροτικής παραγωγής, το δυστυχές είναι ότι λείπει η επαγγελματική οργάνωση κυρίως σε επίπεδο στήριξης και πλήρους ένταξης της παραγωγής μελιού στο αγροτικό κλάδο μέσα από την χρηματοδοτική ενθάρρυνση.

Με εξαίρεση βέβαια από το εν εξελίξει Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας 2017-2019, ο τομέας δύναται να στηριχθεί και μέσω του ΠΑΑ 2014-2020, αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στην Ελλάδα και στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Βελτίωσης των Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας 2017-2019, προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος. Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι γίνεται μία αρχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2017-2018, καθορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, με υπουργική απόφαση, η δράση 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 120.000 ευρώ. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι καθορίστηκε και η δράση 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα», με το ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται μέχρι το 100% της δαπάνης υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων που θα κριθούν επιλέξιμες.

Τον Ιούλιο καθορίστηκε και το ύψος επιχορήγησης της δράσης 1.4 «Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2018» στα 48.912,47 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη παραμένει και για φέτος η δράση 4.1 «Αναλύσεις Μελιού».

Στο πλαίσιο της δράσης 4.1, ενισχύονται οι δαπάνες πραγματοποίησης αναλύσεων δειγμάτων μελιού σε διαπιστευμένα εργαστήρια, για τον έλεγχο της ύπαρξης καταλοίπων φαρμάκων και άλλων ξένων ουσιών (πχ. βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά κ.λπ.), στο προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και διατίθεται στο εμπόριο, με σκοπό τη διερεύνηση της ποιότητάς του, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτικού κοινού και η παραγωγή και εμπορία ασφαλών προϊόντων.

Επιπλέον, για τα μελισσοκομικά έτη 2018 και 2019, εφαρμόζεται το πρόγραμμα στοχευμένης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) σε επιλεγμένα μελισσοκομεία-δείκτες εντός καθορισμένων ζωνών υψηλού κινδύνου (δράση 2.1).

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, επιλέξιμες δαπάνες είναι:

  • Οι δαπάνες ενίσχυσης των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπήν ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα 75 ευρώ για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα 150 ευρώ για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο 10 μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα 20. Στο σύνολό της, η σχετική δαπάνη ανά δικαιούχο μελισσοκόμο αφορά τα μελισσοσμήνη ενός μόνο μελισσοκομείου-δείκτη.
  • Οι δαπάνες ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπήν ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα 60 ευρώ για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα 120 ευρώ για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο 10 μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα 20. Στο σύνολό της, η σχετική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους φορείς μπορεί να αφορά έως και τρία μελισσοκομεία-δείκτες, για κάθε ζώνη υψηλού κινδύνου που βρίσκεται στο νομό έδρας τους.

Σημειώνεται ότι θα γίνει με κλήρωση από το Μελισσοκομικό Μητρώο μελισσοκόμων (έως 15) ανά περιοχή υψηλού κινδύνου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης