Κυριακή 14.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Ταξίδι… από τα Τρίκαλα στην Αμοργό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ13.06.2019 | 5:30 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσουμε στα παιδιά για την διαφορετικότητα, για την αναπηρία, για τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης; Παρακολουθώντας την θεατρική παράσταση του νηπιαγωγείου-παιδικού σταθμού ΤΟ ΡΟΔΙ την περασμένη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο των Τρικάλων, δόθηκε η απάντηση. Από πολύ νωρίς, από την τρυφερή ηλικία των μόλις δύο ετών, τα παιδιά είναι σε θέση να δεχθούν μηνύματα αλληλεγγύης , να διδαχθούν την ενσυναίσθηση, να αγκαλιάσουν κάθε ιδιαιτερότητα του άλλου. Η θεατρική παράσταση βασίστηκε στην πραγματική ιστορία του Μάνθου, που έζησε στην Αμοργό το 1900. Στα νεανικά του χρόνια λόγω υψηλού πυρετού ο Μάνθος έχασε την ικανότητα να κινεί τα πόδια του κι έμεινε έκτοτε παράλυτος.  Όσα δεν μπορούσε να ζήσει, το παιχνίδι, τα ταξίδια, τον χορό, τα σκάλιζε στους βράχους. Μέσα από την τέχνη, που ο ίδιος εξέλιξε με επιμονή και υπομονή, κατάφερε να εκφράσει την αγάπη του για τη ζωή, να βρει παρηγοριά από τα βάσανά του, να ομορφύνει τις πέτρες, τους τοίχους, τα βράχια του χωριού του. Τα πρωτότυπα αυτά έργα τέχνης σώζονται ως τις μέρες μας και όποιος ταξιδέψει στην Αμοργό τα βρίσκει σαν πέτρινα κεντήματα της φύσης.

Ας ήταν, λοιπόν, όλα καλοδουλεμένα και υψηλής αισθητικής. Τα σκηνικά που ζωντάνευαν το κυκλαδίτικο, λιτό κι άγριο τοπίο. Το βίντεο που έπαιζε στο φόντο με την ασύχαστη θάλασσα του Αιγαίου. Οι φορεσιές των παιδιών, όχι στολές τυποποιημένες αλλά ρούχα των νησιωτών καθημερινά, αυθεντικά. Η μουσική που ξεσήκωνε το κοινό και μας συνέπαιρνε άλλοτε με τις κορυφώσεις, άλλοτε με τις σιωπές. Ο χορός των λιλιπούτειων ηθοποιών και η εκφραστικότητά τους που μαρτυρούν το επίπεδο δουλειάς που προηγήθηκε. Ας ήταν όλα πάνω από τις προσδοκίες όσων παρακολουθήσαμε τη γιορτή. Εκείνο που έχει περισσότερη αξία είναι το νόημα, το δίδαγμα της ιστορίας. Γιατί το θέατρο διδάσκει. Και προχθές μικροί και μεγάλοι φύγαμε από το Πνευματικό Κέντρο της πόλης λίγο σοφότεροι, λίγο ταπεινότεροι και γεμάτοι συναίσθημα.

Συγχαρητήρια ΡΟΔΙ! Σε ευχαριστούμε, γιατί μας θυμίζεις ότι μέσα από πραγματικές ιστορίες απλών ανθρώπων γεννιούνται οι μύθοι που μας διδάσκουν τις μεγάλες αλήθειες στη ζωή!

Ελένη Αλεξίου

φιλόλογος, μουσικός, ποιήτρια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης