Τετάρτη 29.06.2022 | Εορτάζουν: Πέτρος, Πετρής, Πετράς, Πετράκης, Πετρουλάς, Πετρίνος, Πέτρα, Πετρούλα, Πετρία, Πετρίνα, Παύλος, Πώλ, Παυλίνα, Πωλίνα, Παύλιανη

Τέλος στις «χρυσές» συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ05.08.2019 | 4:30 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μετά τις αποκαλύψεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αναφορικά με την έκδοση σύνταξης που έφτανε τα 24.000 ευρώ, τα αρμόδιο υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για παραλογισμούς του Νόμου Κατρούγκαλου, με ευνοϊκές απονομές συντάξεων από τη μία και αδικίες από την άλλη. Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι είχε εγκαταλείψει πλήρως το σύστημα χωρίς καμία εποπτεία και παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε πλαφόν στις «χρυσές συντάξεις ενώ έχει αναφέρει ότι «θα γίνει restart στο σύστημα επαναυπολογισμού. Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ».

Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διορθώσει τα όσα προέκυψαν με την καταβολή υψηλών συντάξεων σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες κατά μέσο κυμαίνονταν στις 10.000 ευρώ αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως, προχωρά στην επιβολή πλαφόν.

Το ύψος του πλαφόν που θα τεθεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αλλά πληροφορίες το τοποθετούν στις 5.000 έως 6.000 ευρώ. Η μελέτη του θέματος αυτού έχει ανατεθεί σε επιστημονική επιτροπή από τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για «µπλόκο» στις πολύ υψηλές συντάξεις και εξορθολογισµό των στρεβλώσεων του υφιστάµενου συστήµατος αναµένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Αυγούστου, ώστε να νοµοθετηθεί αµέσως µετά, δηλαδή προς τις αρχές Σεπτεµβρίου.

Πάντως από το υπουργείο έχει αναφερθεί ότι τα επιπλέον ποσά – πέραν του πλαφόν που θα τεθεί – θα επιστραφούν αναδρομικά από τους συνταξιούχους που τα εισέπραξαν, μέσω της παρακράτησής τους από επόμενες – μελλοντικές καταβολές των συντάξεών τους.

Ωστόσο κάποιοι από τους δικαιούχους των υψηλών συντάξεων – οι οποίοι σημειωτέον νομίμως εισέπραξαν τα ποσά αυτά – έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τεράστια ποσά ως αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί και καταβληθεί 226 συντάξεις με ποσά άνω των 3.000 ευρώ. Αφορούν κυρίως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, εργαζομένους σε ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΤΕ και υψηλόμισθους δημοσιογράφους.

Οι υπέρογκες συντάξεις προκύπτουν με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων εξαιτίας των υψηλών εισφορών που καταβλήθηκαν, εξαιτίας της παράλληλης ασφάλισης (σε περισσότερες της μιας εργασίας) και εξαιτίας των προσαυξήσεων στο ασφάλιστρο που προβλέπονται σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή