Παρασκευή 03.12.2021 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

Τέλος στις εκπτώσεις 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15.05.2020 | 5:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους εμφανίζουν τα καθαρά φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού και επιμέρους τον Απρίλιο, η πτώση περιορίστηκε σε μόλις 17,2% έναντι του στόχου.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ, με την τελευταία μέρα του μήνα να μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου 705 εκατ. ευρώ, όταν ο ημερήσιος στόχος αφορούσε σε εισπράξεις 354 εκατ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η σχετικά καλή πορεία των εσόδων, δεδομένου ότι η οικονομία ήταν σε κατάσταση lockdown, συνδέεται με την παροχή έκπτωσης 25% στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και κυρίως του ΦΠΑ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν οι εκπτώσεις φόρου που δίδονταν για εμπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων όπως είναι η έκπτωση κατά 25% στον ΦΠΑ, καθώς και άλλα ανάλογα οριζόντια μέτρα. Η κυβέρνηση σημειώνουν οι ίδιες πηγές στοχεύει σε παρεμβάσεις της σε συγκεκριμένους κλάδους έχοντας καλύτερη εικόνα του μεγέθους του πλήγματος ανά πεδίο και στις εν λόγω παρεμβάσεις υπάρχουν προτάσεις και για στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, θα μπορούν να λαμβάνουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αποφορτίζοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα καθορίζονται μέσω του e – ΕΦΚΑ οι πράξεις και συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (AAE), οι απαλλαγές εξαιρέσεις, οι προϋποθέσεις χορήγησης, το περιεχόμενο και η διάρκεια ισχύος του Αποδεικτικού.

Με τη νέα υπηρεσία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e – ΕΦΚΑ απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, αποφορτίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, απλοποιείται και επιταχύνεται η σχετική διαδικασία χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης