Σάββατο 19.06.2021 | Εορτάζουν: Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία, Ζώσιμος, Ζώσης, Ζήσιμος, Ζήσης, Ζωσιμαίος, Ζώσα, Ζωσιμαία

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις μείωσαν το ενοίκιο λόγω πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ25.06.2020 | 5:01 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( 42,5%) έχουν ήδη κάνει και συνεχίζουν να κάνουν χρήση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου από τον περασμένο Μάρτιο. Η έκρηξη της πανδημίας και τα νέα δεδομένα στην αγορά δεν άφησαν πολλά περιθώρια καθώς μόνο τρεις στους δέκα επιχειρηματίες διαθέτουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη ενώ μόλις το 24,8% δεν προχώρησε σε σχετική αναπροσαρμογή πιθανώς καθώς δεν θεωρήθηκε ότι πλήττεται από την υγειονομική κρίση. Μάλιστα από εκείνους που βρέθηκαν σε καθεστώς πλήρους αναστολής τη λειτουργίας τους , σε μείωση ενοικίου προχώρησαν περισσότεροι από τους επτά στους δέκα (73%).

Η υγειονομική κρίση και το lockdown στην αγορά δεν άφησε πολλά περιθώρια στους ανθρώπους της αγοράς με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που στεγάζονται σε μη ιδιόκτητα ακίνητα να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση του ενοικίου κατά 40% μετά την ανακοίνωση του σχετικού μέτρου από την κυβέρνηση με ότι αυτό σημαίνει και για τα εισοδήματα των ιδιοκτητών πολλοί εκ των οποίων βασίζονταν σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη και των δικών τους αναγκών.

Οι κλάδοι των υπηρεσιών και του εμπορίου ήταν αυτοί οι κλάδοι που αξιοποίησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό το μετρό αυτό της κυβέρνησης ενώ σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκε ο κλάδος της μεταποίησης καθώς αρκετές είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο που διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα. Τα στοιχειά αυτά καταγράφει η έκτακτη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος με θέμα: Έκτακτη Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αποτελεί αποτελεί μέρος των ερευνών που διεξάγει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά αξιοποίησης του εν λόγω μέτρου καταγράφηκαν στις υπηρεσίες (45,1%) και στο εμπόριο (44,3%). Στην μεταποίηση το ποσοστό ήταν σημαντικά χαμηλότερο (35,3%) που ωστόσο οφείλεται κυρίως στο εύρημα ότι στον κλάδο αυτό αποτυπώθηκε ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων χωρίς ενοίκιο (38,5%) έναντι εκείνων των υπηρεσιών (32,1%) και του εμπορίου (26%).

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop