Παρασκευή 19.04.2024 | Εορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Θ. Λιούτας: 4 δισ. θα διατεθούν για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ02.03.2024 | 12:54 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στη νέα διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συμμετείχε και ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας, υπήρξε σειρά ανακοινώσεων σε σχέση με τα επόμενα βήματα στήριξης και επούλωσης για τη Θεσσαλία και για όλους τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Συμπληρωματικά με όσα μέτρα στήριξης έχουν ήδη υλοποιηθεί, ανακοινώθηκαν και τα εξής:

  • Το Μέτρο 5.2, το οποίο αναφέρεται στη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και στη δωρεάν ανακατασκευή σταύλων, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Το μέτρο αφορά και τους μελισσοκόμους.
  • 1η Απριλίου καταβάλλεται το 50% της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Ενεργοποιούνται – κατ’ αρχάς – 15 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα.
  • Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε αναλυτικά και τις 19 αλλαγές στην ΚΑΠ που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
  • Επιπρόσθετα ο κ. Αυγενάκης εστίασε, στις λεπτομέρειες των ελέγχων των μικτών κλιμακίων που πραγματοποιούνται σε προϊόντα γάλακτος – σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας – στις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στο λάδι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.

Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

-Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατομμυρίων της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.

-Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατομμυρίων ευρώ.

-Άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου.

-Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.

-Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

-Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

-Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

 

Για τις αποζημιώσεις:

Συνεχίζονται οι καταβολές της πρώτης αρωγής και οι προκαταβολές της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα. Η πρώτη αρωγή έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 43.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής για το φυτικό κεφάλαιο και δη για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Για τις υποδομές ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης, ανέφερε ότι:

-Περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ θα συμβασιοποιηθούν άμεσα, τα 420 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα άλλα 480 εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν είναι επιλέξιμα, θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-470 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε για τον σιδηρόδρομο από ευρωπαϊκά χρήματα και συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ.

-Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ποσό, γίνονται μελέτες, τα περισσότερα χρήματα θα είναι από το ΕΣΠΑ

-Για έργα πρώτης αποκατάστασης και αγροτική οδοποιία, 140 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, θα υπάρξουν κι άλλα.

Ο Θανάσης Λιούτας πάντοτε επισημαίνει τη μεγάλη σημασία των έργων στήριξης και ανακούφισης που υλοποιούνται και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται. Τονίζει την ανάγκη της επιτάχυνσης των αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας. Υπογραμμίζει την καίρια σημασία της στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας μας, καθώς και την τεράστιας σημασίας ανάγκη για άμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών που έχουν υποστεί καταστροφές από άκρη σε άκρη του Νομού μας λόγω των θεομηνιών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης