Κυριακή 26.06.2022 | Εορτάζουν: Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

Το έργο υλοποιείται με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Θεμελιώθηκε το έργο του κτηρίου Διοικητικής Μέριμνας της ΣΜΥ

ΤΟΠΙΚΑ13.07.2018 | 6:01 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Δια χειρός του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Κενεβέζου τέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου Διοικητικής Μέριμνας – Εστιατορίων – Μαγειρείων της ΣΜΥ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Αφορά στο υπό ανέγερση διώροφο κτίριο της σχολής που θα φιλοξενήσει μαγειρία, εστιατόρια, κυλικείο και άλλους χώρους σε 2.450 συνολικά τετραγωνικά μέτρα, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και θέλει να προάγεται η ειρήνη και η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν διεκδικούμε, τόνισε, τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από αυτό που αποτελεί το εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως με σαφήνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο καταγράφεται στις διεθνείς συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να προάγεται η ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατ’ ελάχιστον να εκχωρήσουμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία τόνισε πως η Ελλάδα έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. «Έχει έμψυχο και γενναίο στρατιωτικό προσωπικό από τον απλό οπλίτη μέχρι την ανώτατη ηγεσία. Με μια συγκεκριμένη, συγκροτημένη στρατιωτική δομή και κυρίως με το μεγάλο όπλο της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον, στην ετοιμότητα και την εγρήγορση, στα ιδανικά αυτής της χώρας.».

Σχετικά με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε:

«Λυπάμαι αλλά και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας του κυρίου Ερντογάν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας στελεχών . Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που δεν συνέδεσε, άμεσα τουλάχιστον, όπως έπραττε τις προηγούμενες φορές, την αποφυλάκιση και την επιστροφή τους στην πατρίδα με την παράδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι προσέφυγαν στη χώρα μας και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με το εθνικό μας Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις συστηματικές, τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να φιλοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη σύντομα θα επιστρέψουν στην πατρίδα.

Θα είχε τελειώσει το ζήτημα, εάν η Τουρκία δεν είχε εντάξει τη σύλληψη των δύο στελεχών μας στην κλιμακούμενη, από τη μεριά της, ένταση προς τη χώρα μας. Μια ένταση που θέλει να αναδεικνύει, με διακυμάνσεις βέβαια, όχι γιατί πιστεύει ότι μπορεί κάτι να πάρει από το Αιγαίο ή από του ελληνικούς αιθέρες αλλά γιατί θέλει μέσα από αυτή την τακτική να διατηρεί ανοιχτό το πεδίο, έτσι ώστε να διεκδικήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης